Лідер нігерійської хунти Абдурахаман Тіані / скріншот

Міністри оборони країн Західної Африки склали план військового вторгнення в Нігер на випадок, якщо лідери військової хунти не виконають ультиматум і не повернуть владу законному уряду до завтра. Про це повідомляє Reuters.

Економічне співтовариство західноафриканських держав (ECOWAS) дало лідерам перевороту в Нігері час до неділі піти у відставку та відновити на посаді законно обраного президента Мохамеда Базума.

"Враховуючи його уранові та нафтові багатства та ключову роль у війні з ісламістськими повстанцями в регіоні Сахель, Нігер має стратегічне значення для Сполучених Штатів, Китаю, Європи та Росії", – відзначає Reuters.

Відео дня

За словами комісара ECOWAS з політичних питань, миру та безпеки Абдель-Фатау Муса, план вторгнення передбачає, що рішення про час і місце першого удару буде ухвалене лідерами держав блоку і не буде розголошено заколотникам.

"Усі елементи, які будуть включені в будь-яке можливе втручання, були розроблені тут, включаючи необхідні ресурси, те, як і коли ми збираємося розгорнути сили", - сказав він наприкінці триденної зустрічі в столиці Нігерії Абуджі.

Раніше ECOWAS вже запровадило санкції проти Нігеру та направило делегацію до столиці міста Ніамея в четвер, щоб знайти "дружнє рішення". Але джерело в оточенні повідомило, що вони отримали відмову і довго не затрималися.

Президент Нігерії Бола Тінубу у листі, зачитаному в Сенаті вчора, сказав своєму уряду підготуватися до варіантів, включаючи розгортання військового персоналу. Сенегал також заявив, що надішле війська.

Переворот в Нігері – останні новини

Після військового перевороту в Нігері, що стався наприкінці липня, лідери сусідніх країн, що утворили військово-політичний блок ECOWAS, застосували санкції проти Нігеру і погрожують вдатися до військової сили, аби відновити законну владу в країні.

Франція, яка має свої військові бази на території Нігеру, відмовилася вивести війська на вимогу лідерів хунти. У разі вторгнення ECOWAS, імовірно французька армія підтримає їхні дії. Окрім французів, свої військові контингенти в країні також мають США, Німеччина та Італія. Між тим військові хунти сусідніх Малі та Буркіна-Фасо заявили, що стануть на захист лідерів заколоту в Нігері.

Вас також можуть зацікавити новини: