Жданов пояснив, чи є ймовірність висадки десанту РФ в аеропорту в Молдові / фото REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Росія може влаштувати провокації для розхитування ситуації в Молдові і може вдатися до спроби захопити аеропорт Кишинева і вивести його з ладу. Проте висадити там свій десант Російській Федерації все ж не вдасться.

"Я думаю, що Росія вкладає туди гроші (в розхитування ситуації в Молдові – ред.). Росія – така особлива країна, що навіть коли вони знають, що програють, вони все одно будуть туди вкладати гроші і намагатися – "авось воно щось вигорить", – пояснив він в інтервʼю ТСН

За словами Жданова, єдине, що росіяни зараз можуть зробити, – це влаштувати "терористичний акт стосовно захоплення аеропорту" в Кишеневі.

Відео дня

"Але туди висадити російські війська – це неможливо, тому що Придністров’я знаходиться в анклаві між територією Румунії і територією України. У нас достатньо військ. А Румунія – взагалі країна НАТО і я думаю, що ніхто там не буде надавати повітряний простір для висадки десанту", – наголосив експерт.

Водночас можна розглядати варіант "захоплення аеропорту з метою недопущення висадки військ країн-партнерів". Жданов зазначив, що при цьому Кремлю ще необхідно "розхитати політичну ситуацію, щоби це відбулося таким чином, що люди на вулицях, протести, змусити уряд і президента піти у відставку, і на цьому тлі привести до влади більш проросійські партії". 

"А щоб не було підсилення силового блоку Молдови, можливе захоплення аеропорту і виведення його з ладу, як це вони зробили колись у Приштині. До речі, таким чином Єльцин – на той час керівник Росії – сформували Косово. Косово сформували завдяки цій спецоперації російських військ у Югославії. От у Молдові можливий такий варіант", – вважає він.

На думку експерта, такий варіант розвитку подій у Молдові цілком реальний, оскільки силові структури країни дуже слабкі. Водночас Жданов не виключає участі України у підтримці Молдови.

"Я так розумію, як сказав президент Зеленський, Україна чекає звернення з боку Молдови. У нас є сили й засоби. Ми змушені були з початку цього масованого вторгнення і раніше тримати війська на кордоні з Молдовою в тій частині, де присутні російські війська. Вони в нас є по сьогоднішній день. Ми не допустили пробивання сухопутного коридору до Придністров’я. Ми не допустили висадки морського і повітряного десанту для формування коридору до моря. Так що у нас є достатньо сил і засобів, і якщо офіційно Молдова звернеться до України, то можемо їм допомогти у вирішенні питання демілітаризації цієї території", – продовжив він. 

Жданов також не відкидає варіант, що саме про це президент США Джо Байден міг розмовляти напередодні з лідеркою Молдови Маєю Санду на зустрічі у Варшаві. Крім того, на його думку, допомогу Молдові можуть надати і повітряно-десантні війська США, які не входять до складу НАТО і дислокуються сьогодні на території Польщі. 

Провокації РФ у Молдові

Росія продовжує розхитувати ситуацію в Молдові. Нещодавно Україна попередила владу сусідньої країни про підготовку Кремлем державного перевороту в Молдові. У Кишиневі це підтвердили.

Відомо, що у справі про підготовку державного перевороту в Молдові заарештовано двох людей. Під слідством перебувають п'ять осіб - громадяни Молдови.

Крім того, у країні заявили про необхідність демілітаризації Придністровʼя. Раніше президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна завжди буде готова допомогти Молдові у вирішенні ситуації з Придністров'ям. Зокрема, якщо РФ використає цю територію для відкриття ще одного фронту.

Вас також можуть зацікавити новини: