Путін не контролює ситуацію в РФ / фото ua.depositphotos.com

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк розповів про внутрішню ситуацію в РФ і позиції еліт.

"Давайте говорити про еліти, оскільки загальна частина населення в Росії досить примітивна, критичного мислення у них немає. Так ось, вони зараз думають про те, що пахан, яким є президент Російської Федерації, ослаб. Він вже не виконує ті функції, які йому делегувалися, і не є представником еліт, щоб від їх імені вести переговори. Для еліти Путін був важливий тим, що його боялися на зовнішніх ринках, він досягав важливої для еліти мети - легітимізував їх не завжди законні доходи, забезпечував можливості купувати акції міжнародних компаній, купувати майно, інтегруватися в глобальну еліту. Це все гарантував Путін", - сказав він у інтерв'ю УНІАН.

Радник стверджує, що зараз еліта зрозуміла, що Путін навпаки, делігітимізує все, обнуляє їх комунікації на Заході, де вони звикли жити, обнуляє їх можливості зберегти доходи і виведені гроші.

"І абсолютно точно він їх підводить до того, що вони будуть платити за ті рішення, які приймав Путін або невелике його оточення. Еліта починає розуміти, що чим далі, тим більшу особисту ціну кожен з них буде платити - аж до тривалої юридичної відсидки або навіть до фізичного зникнення. Виникає питання: а навіщо їм платити за чужими боргами? Російські олігархи, великі і середні бізнесмени, роками накопичували певний обсяг дохідної частини для себе особисто, і формували певні принципи життя своїх сімей. Навіщо їм сьогодні все це розмінювати на "хотілку" Путіна, який явно їх обдурив з точки зору очікувань від цієї війни", - заявив Подоляк.

Він вважає, що тому представники російської еліти почнуть фінансувати ті чи інші протестні рухи.

"Плюс активізуються етнічні протестні рухи, адже багато регіонів перебувало під репресивним тиском федерального центру. Зараз це все починає розриватися, адже виявляється, що немає стримуючих факторів, немає ніякої силової вертикалі і армії, яких треба боятися. Плюс цей ордер МКС, - це повна втрата страху перед Путіним на глобальних ринках, втрата легітимності. Всі ці процеси необоротно підштовхнуть до серйозного внутрішнього руху, в рамках якого, в тому числі, можуть бути і ефективні партизанські дії військового типу", - додав радник.

Злочини РФ проти України - деталі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що при покаранні підозрюваного у скоєнні військових злочинів президента Російської Федерації Володимира Путіна не можна дати співучасникам злочину агресії перекласти всю відповідальність на російського президента.

Російський терорист Ігор Стрєлков (Гіркін) заявив, що всі окупанти підпадають під статтю про військовий злочин, так як беруть участь у війні, яку Путін побоявся оголосити офіційно.