Поки Трамп і Путін погрожують, Європа має подбати про власну безпеку / скріншот

Європа повинна терміново збільшити поставки Україні боєприпасів і зброї, а також розширити навчання для української армії, щоб Київ міг не просто захищати територію, яку він зараз контролює, але й фактично переломити хід війни у 2025 році. Таку думку у своїй колонці для The Guardian висловив історик, політичний оглядач Тімоті Ґартон Еш.

За його словами, це має бути метою Європи, навіть якщо екс-президенту США, одному з головних претендентів на посаду нового голови Білого дому Дональду Трампу вдастся призупинити підтримку Вашингтоном України і укласти угоду з лідером РФ Володимиром Путіним.

"По-друге, Європа повинна зробити більше для власної звичайної оборони. На відміну від першого президентства Трампа, його друге ретельно готується з детальними планами, розробленими дружніми аналітичними центрами", - зазначає автор.

Відео дня

На його переконання, Європа все ще залежить від США щодо своєї оборони - ба більше: Європа залежить від НАТО щодо своєї оборони, а НАТО залежить від довіри до гарантій статті 5 від США. Як відомо, вона зобов’язує НАТО вживати використання збройної сили, якщо союзник по Альянсу зазнає нападу.

"Тож де буде Європа, якщо президент Трамп не "вважатиме за потрібне" захистити Естонію? Або якщо Путін більше не вірить – можливо, прорахувався, як він зробив це щодо України – що Вашингтон так і зробить? Якщо Європа хоче захистити себе, вона повинна створити армії, до яких люди хочуть приєднатися", - резюмує Ґартон Еш.

Військова допомога ЄС Україні - останні новини

Днями європейські лідери відверто звернулися до колег по ЄС щодо озброєння України. У листі глави урядів Німеччини, Данії, Чехії, Естонії та Нідерландів закликали друзів і партнерів Києва знову взяти на себе зобов'язання щодо сталої довгострокової військової підтримки України як спільної європейської відповідальності.

Також УНІАН повідомляв, що ЄС може затримати постачання зброї Україні через позицію Німеччини.

Вас також можуть зацікавити новини: