У Німеччині досі побоюються, що Київ може спрямувати ракети Taurus вглиб російської території / фото wikimedia.org

Найбільший спонсор України в її боротьбі проти вторгнення Росії, схоже, вагається. Київ ризикує втратити свого основного постачальника зброї, США, адже запропонований президентом Джо Байденом пакет допомоги на суму 61 мільярд доларів заблоковано з кінця минулого року через суперечку у Конгресі США. Про це йдеться у матеріалі журналіста DW Романа Гончаренка.

За його словами, Лондон – одні з перших дверей, до яких може постукати Україна. Так, британський прем’єр-міністр Ріші Сунак нещодавно відвідав Київ і оголосив про безпрецедентний пакет військової допомоги для ЗСУ на суму понад 3 мільярди доларів.

"Сполучене Королівство також є першим західним союзником, який підписав безпекову угоду з Україною, що забезпечує довгострокові поставки зброї. Франція готує аналогічну угоду", - пише автор.

Відео дня

Водночас він нагадує, що президент України Володимир Зеленський неодноразово говорив про перспективу взяття на себе лідерської ролі Німеччини в Європі у постачанні зброї Києву.

На думку журналістки Гезіне Дорнблют, Берлін може пишатися своїм другим місцем у масштабах надання допомоги Києву, "але це все відносно".

"Якщо ви подивитеся на економічні показники країни, то побачите, що німецька допомога на душу населення менша, ніж у деяких країнах Балтії", - сказала вона.

Як відомо, наприкінці січня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що очікує, що Берлін найближчим часом укладе з Києвом безпекову угоду, але не назвав часові рамки. При цьому наприкінці 2023 року Берлін оголосив про план подвоїти допомогу Україні на 2024 рік до 8 мільярдів євро. Міноборони ж оголосило, що вперше передасть Україні шість списаних військових вертольотів Sea King Mk41 услід за Лондоном, який уже надіслав кілька одиниць.

"Вертольоти — це добре, але їх недостатньо", — вважає Дорнблют.

За її словами, Німеччина не готова суттєво посилити допомогу Україні, оскільки у самого Бундесверу немає достатніх резервів, а нові замовлення на виробництво зброї не були вчасно розміщені.

"Водночас на складах Німеччини є зброя, яку Берлін просто не готовий передати. Ракети Taurus, наприклад. Шольц міркував, серед іншого, що можливі українські атаки вглиб російської території можуть призвести до небезпечної ескалації війни", - нагадує автор.

При цьому Дорнблют стверджує, що аргументи канцлера не переконливі, адже наразі Київ дотримується своїх обіцянок не застосовувати західну зброю на міжнародно визнаній території Російської Федерації.

У свою чергу аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Андреас Умланд зазначає, що якщо Дональд Трамп повернеться до влади в США, Україна зіткнеться з "серйозними проблемами", однак це не означає, що Європа відмовиться від надання допомоги.

"Якби Росія прорвала фронт, це призвело б до мільйонів біженців з України до ЄС. Тому Київ може розраховувати на його підтримку, в тому числі через власні інтереси ЄС", - підкреслив експерт.

Допомога США Україні - останні новини

Спікер Палати представників Сполучених Штатів Майк Джонсон заявив, що наступного тижня у США голосуватимуть за допомогу Ізраїлю. При цьому це може ускладнити зусилля лідерів американського Сенату зі згуртування підтримки ширшого пакету, до якого входить, зокрема, і допомога Україні.

Згодом у Білому домі бурхливо відреагували на допомогу Ізраїлю без України. У відповідній заяві цю ініціативу названо "цинічним політичним маневром" республіканців.

Вас також можуть зацікавити новини: