Педро Санчес перебуває з візитом у Пекіні / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес закликав главу Китаю Сі Цзіньпіна провести переговори з президентом України Володимиром Зеленським.

Як пише Reuters, про це він повідомив на брифінгу в Пекіні. Іспанський прем'єр зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном сьогодні. "Я передав нашу стурбованість з приводу незаконного вторгнення в Україну", - повідомив Санчес.

Крім того, він висловив підтримку мирному плану України, представленому Зеленським. "Ми повинні продовжувати робити ставку на мир, мир, який повинен бути справедливим, міцним, відповідати Статуту Організації Об'єднаних націй і поважати принципи міжнародного порядку: суверенітет і цілісність країни, що зазнала нападу, як стверджує президент Зеленський у своїй формулі миру, яку підтримує Іспанія", - цититує прем'єра El Mundo.

Відео дня

Також Санчес сказав лідеру Китаю, що хоче дізнатися його позицію щодо війни, особливо після його візиту до Москви. "У Європі ми знову переживаємо жахи війни, яку вважаємо незаконною і несправедливою, і тому настав час для діалогу і захисту багатостороннього порядку, заснованого на правилах", - заявив він.

Видання зазначає, що Сі під час свого виступу уникав прямої згадки війни в Україні, кажучи про "наслідки міжнародних заворушень".

Санчес відмовився розповідати журналістам, що йому сказав Сі. Він зазначив, що ця війна є спробою Москви послабити мирний проект Євросоюзу. "Ми розуміємо посил, знаємо, чого він хоче, і не збираємося його приймати", - додав він.

Також він прокоментував "мирний план" Китаю, зазначивши, що в ньому є і важливі моменти. "Я ціную тотальне і рішуче неприйняття не тільки застосування, але навіть загрози застосування ядерної зброї і повагу територіальної цілісності, що порушив Путін", - підкреслив іспанський прем'єр.

Мирні плани України та Китаю

Нагадаємо, що восени Володимир Зеленський представив на саміті G20 українську формулу миру. Вона складається з 10 пунктів, серед яких: радіаційна, ядерна та енергетична безпека України, завершення війни, виконання Статуту ООН і повернення всіх полонених.

У річницю повномасштабної війни Китай оприлюднив свій "план" з 12 пунктів. Пекін виступає за політичне врегулювання війни, однак не називає Росію агресором.

Сі заявляв, що для Пекіна і Москви їх відносини є одним з головних пріоритетів в дипломатії. Після зустрічі з Путіним він заявив, що Китай дотримується неупередженої позиції в питанні врегулювання війни. 

Нещодавно Зеленський повідомив, що запросив лідера Китаю в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: