Путін використовує Пригожина в якості страшилки / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін використовує олігарха Євгенія Пригожина і його найманців з "групи Вагнера", щоб тримати в страху російські еліти. Про це пише CNN.

Видання констатує, що за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Пригожин став не лише вагомою, а й публічною фігурою. Він відкрито визнає свою роль у створенні так званої "групи Вагнера" і з дозволу Кремля вербує десятки тисяч ув'язнених для участі у війні.

Пригожин часто з'являється на фронті або поблизу нього, де на камеру спілкується з "вагнерівцями", не соромлячись грубих виразів у своїй мові.

Відео дня

Паралельно олігарх розгорнув справжню медіа-війну з керівництвом Міноборони Росії, ставши одним з публічних критиків міністра Сергія Шойгу і підлеглих йому генералів. Пригожин відкрито лає військових за невдалий хід війни і намагається протиставити цьому фронтові "успіхи" своєї "групи Вагнера".

Журналісти відзначають, що публічна кампанія Пригожина проти російського військового командування не є викликом безпосередньо Путіну. 

"Російському лідеру може виявитися корисним мати когось, хто наступатиме на п'яти військовому істеблішменту", – пише видання.

У цьому ж контексті наводиться думка російського опозиційного журналіста і блогера Максима Трудолюбова:

"Пригожин - це страшилка, яку Путін створив, щоб залякати свою еліту і змусити її вести себе добре. Таким чином, Путін рекламує свій контроль як над законним, так і над злочинним насильством".

Відносини Пригожина з російськими елітами

Відомий як "кухар Путіна" Євген Пригожин довгий час залишався просто одним з багатьох представників путінського оточення. Його різкий зліт почався після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Відомо, що Пригожин конфліктує аж ніяк не тільки з військовим керівництвом Росії, але і з "ближнім колом" російського президента. Старі друзі Путіна не в захваті від того, що Пригожин став їм рівнею в російській неофіційній ієрархії.

Деякі експерти вважають, що рано чи пізно Пригожин або військові спробують здійснити заколот і змістити Путіна. Однак поки вони врівноважують один одного.

Вас також можуть зацікавити новини: