Пригожин конкурує за фінансування з Міноборони РФ і олігархами / фото Коммерсантъ

Останнім часом в Росії зростає число приватних військових компаній. Так, свою ПВК під назвою "Редут" створив наближений до російського диктатора Володимира Путіна олігарх Тимченко. Зробити це намагався і екс-глава "Роскосмосу" Рогозін, що могло стати причиною його конфлікту з власником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

Російський соціолог і блогер Ігор Ейдман в інтерв'ю УНІАН зазначив, що між Рогозіним і Пригожиним була найжорстокіша публічна перепалка.

"Зараз Пригожин там головні шматки відгризає, але інші, який-небудь Рогозін думає "Чому б мені туди не прилаштуватися?". Я, до речі, впевнений, що координати Рогозіна злив Пригожин, тому що до цього у них була найжорстокіша публічна перепалка. Мабуть, Пригожин був страшно незадоволений, що Рогозін почав тягнути свої пустотливі ручки до його шматка військового пирога, і погрожував йому відверто в пабліку", – додав він. 

За словами Ейдмана, ватажок "вагнерівців" Пригожин намагається конкурувати з російським Міноборони та іншими олігархами за те, "щоб більше зжерти, більше цих військових витрат на себе перетягнути". 

"Тому йде боротьба, і кожен серед путінського оточення хоче нажертися цими військовими надприбутками. Туди всі зараз полізли, але Пригожин намагається відстоювати свій шматок найжорстокішими методами. Ми бачимо, що з Рогозіним сталося. Я думаю, Пригожин так просто не здасться, він дуже агресивний діяч, йому вдалося продати себе Путіну в якості мало не єдиної ефективної людини на війні", – продовжив соціолог. 

Ейдман підкреслив, що вся влада, всі гроші і фінансові потоки Пригожина тримаються за рахунок підтримки Путіна, "за рахунок того, що Путін особисто його кришує, всю його ПВК".

"Якби не Путін, то інші путінські клеврети, інші чиновники, олігархи, генерали і так далі давно б його зжерли, тому що Пригожин дуже борзо поводиться, таких не люблять. Більш того, він несистемна людина, що прийшов в систему ззовні. Ці всі чиновники, генерали, фсбшники висиджували свої посади десятиліттями, захоплювали фінансові потоки роками. А потім прийшов зі сторони такий ресторатор, колишній кримінальник і починає їх крити мало не матом. Тому якби не Путін, то Пригожина вже давно зжерли б. Конкурувати з такими потужними структурами, як ФСБ, він навіть своєю приватною армією не може", – резюмував Ейдман. 

Роль ПВК "Вагнер" у війні РФ проти України

Росія активно використовує ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина на війні проти України. Так, ВСУ успішно ліквідували групу російських найманців ПВК "Вагнера", коли ті висунулися на штурм промзони Соледара.

Офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що зростаюча роль приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" і перетворення її ватажка Євгена Пригожина на альтернативний центр сили "безумовно" є ознакою відчаю Кремля через невдачі в Україні.

В американському Інституті вивчення війни вважають, що своєю недавньою заявою про те, що біля Бахмута і Соледара знаходяться шахти, які можна вважати "підземним містом" Пригожин намагається виправдати невдачі армії РФ на Бахмутському напрямку. Однак також він намагається підняти статус ПВК.

Вас також можуть зацікавити новини: