Дональд Трамп / Фото REUTERS

На виборах в США проукраїнський президент Джо Байден буде боротися з кандидатом від Республіканської партії, представники якої зараз прагнуть скоротити або припинити допомогу Києву. Америка надала Україні близько $80 млрд - більше, ніж будь-який інший союзник, і більше, ніж наступні три донори разом узяті, але в останні місяці республіканці почали атаку на те, що вони вважають "війною Джо Байдена".

Минулого місяця це питання постало на повний зріст, - після того, як новий пакет допомоги Україні не був включений до законопроекту про фінансування уряду, прийнятий, щоб уникнути припинення роботи федерального уряду. Однак, на думку експерта з національної безпеки і директора відділу зовнішньополітичних досліджень в Інституті букінга Майкла О'хенлона, ні позиція Джо Байдена по Україні, ні позиція його ймовірного опонента Дональда Трампа не так проста, як здається, зазначає SkyNews.

Трамп, випереджаючи свого найближчого суперника на пост кандидата від Республіканської партії на 40 пунктів, поклявся посадити Україну і Росію за стіл переговорів, і Путін поставився до цієї пропозиції з розумінням, оскільки воно може дозволити йому зміцнити захоплені ним території, і вважається, що Трамп для господаря Кремля є кращим президентом. Однак, зазначає О'Хенлон, Путін "може виявити, що Трамп збирається чинити на нього тиск":

Відео дня

[Російський президент] може виявити, що Трамп не збирається надавати йому такі вигідні умови, як він очікував, а Трамп буде очікувати результатів. Це, ймовірно, вимагатиме від Путіна відмовитися від деяких своїх цілей, будь то невступ України в НАТО, контроль над окупованою територією або щось ще"

При цьому, вважає експерт, Байдену, незважаючи на обіцянку підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, в разі перемоги на виборах доведеться "серйозно подумати" про скорочення підтримки:

Просто думати, що ми поставимо це на автопілот на невизначений термін, суперечить логіці. П'ять-шість років тупикової ситуації - це термін, в якому руйнування будуть увічнені і зросте ризик ескалації".

Чим довше Україна перебуває у стані війни, тим вище ризик того, що Росія зможе успішно захопити нові землі, вважає О'Хенлон, який є членом Ради з оборонної політики при Міністерстві оборони США.

"Ідея про те, що ми можемо бути впевнені в тому, що Росія ніколи більше не зможе перейти в наступ, здається мені трохи дурною, трохи безтурботною", - сказав він.

Експерт вважає, що Байдену доведеться вибирати з декількох варіантів: 

  • Автопілот (найдорожчий) - надання допомоги, достатньої для проведення українських наступальних операцій;
  • Мінімальна оборонна позиція - достатня для підтримки надійної оборони в умовах активної стрілецької війни;
  • Захист перемир'я (найменш витратна) - менше боєприпасів і, при менших втратах, менше допомоги.

Однак Вільям Тейлор, посол США в Україні за Джорджа Буша та Барака Обами, заявив Sky News, що вірить у прихильність Байдена до України.

"Якщо президент Байден буде переобраний, то це, швидше за все, ніяк не вплине на підтримку, що надається США, - якщо навіть після виборів США нададуть ще більшу підтримку, - сказав дипломат, додавши, що тактика Трампа нездійсненна. - Для того щоб переговори відбулися, необхідно, щоб і українці, і росіяни погодилися. На даний момент жодна зі сторін не готова до переговорів".

Раніше екс-президент США Трамп в інтерв'ю телеведучому Такеру Карлсону пообіцяв, що зможе закінчити війну в Україні всього за 24 години і "завадить Третій світовій війні", якщо переможе на виборах.

Вас також можуть зацікавити новини: