Російський так Т-72 / фото ua.depositphotos.com

Російські оборонні компанії взяли участь у виставці озброєнь в Об'єднаних Арабських Еміратах, незважаючи на міжнародні санкції.

Вони пропонували продати зброю, яку, за словами головного союзника Володимира Путіна Сергія Чемезова, було перевірено в ході вторгнення РФ в Україну, пише Bloomberg.

За словами виробників, більше 200 одиниць російської зброї, від танків до систем ППО і боєприпасів, були представлені в понеділок на виставці IDEX в Абу-Дабі, найбільшій в регіоні виставці оборони і безпеки.

Відео дня

"Велика частина представленої продукції вже пройшла випробування в реальних бойових умовах. Це одна з головних переваг російської зброї перед конкурентами", - заявив перед відкриттям виставки глава Державного оборонно-промислового комплексу "Ростех" Сергій Чемезов, повідомляє прес-служба компанії.

США, Велика Британія та Європейський Союз запровадили санкції проти російських виробників зброї у відповідь на війну в Україні. ОАЕ, головний діловий і експортний центр Близького Сходу, прагнуть створити власну військову промисловість, як і інші регіональні держави, включаючи Саудівську Аравію, і захищають свою позицію від вторгнення, зберігаючи при цьому тісні політичні, енергетичні та ділові зв'язки з Росією.

Деякі офіційні особи США попереджають про ризик використання росіянами близькосхідної країни для ухилення від санкцій. Представники ОАЕ стверджують, що країна незалежна і дотримується міжнародного права, але не зобов'язана дотримуватися санкцій, накладених окремими юрисдикціями, такими як США та Великобританія. ОАЕ також заявляють, що дуже серйозно ставляться до своєї ролі в захисті цілісності світової фінансової системи.

Проте, на відміну від минулих років, організатори не включили російські компанії в основний зал IDEX. Замість цього їх тримали окремо від інших експонентів і розмістили в окремому павільйоні на заході разом з російським державним торговим агентом "Рособоронекспортом".

Ядерні загрози Росії

У середині лютого Норвезька розвідка повідомила, що вперше з моменту розпаду СРСР кораблі Північного флоту Росії вийшли в море з тактичною ядерною зброєю на борту. Розвідслужба акцентує на тому, що з моменту закінчення холодної війни військові кораблі Північного флоту РФ не здійснювали рейди з ядерною зброєю.

Політолог Володимир Фесенко назвав такі дії Москви пропагандистським шоу. За його словами, президент РФ Володимир Путін намагається "взяти на слабо", тому лякає тактичною ядерною зброєю.