Росія вивела в море кораблі з тактичною ядерною зброєю / скріншот

Вперше з моменту розпаду СРСР кораблі Північного флоту Росії вийшли у море з тактичною ядерною зброєю на борту.

Як пише Норвезька розвідувальна служба у своїй щорічній доповіді "Фокус-2023", Росія витратила в Україні три чверті своїх сучасних ракет класу "земля-земля". Передбачається, що "нестратегічна ядерна зброя буде грати більш помітну роль у регіональній обороні", поки Москва не відновить свій арсенал високоточної зброї великої дальності.

"Основна частина ядерного потенціалу розміщена на підводних човнах і надводних кораблях Північного флоту... Зростає як ймовірність непорозуміння між Росією і НАТО, так і ризик ненавмисних інцидентів, що, в свою чергу, підвищує ризик ескалації", - йдеться у доповіді.

Відео дня

Зазначається, що тактична ядерна зброя становить серйозну загрозу в сценарії потенційного протистояння Росії і НАТО.

Розвідслужба акцентує на тому, що з моменту закінчення холодної війни військові кораблі Північного флоту РФ не здійснювали рейди з ядерною зброєю.

Ядерні загрози Росії - останні новини

Нагадаємо, раніше розвідка Норвегії повідомила, що якщо війна в Україні переросте в регіональне протистояння, в якому братимуть участь країни-члени НАТО, РФ може демонстративно застосувати тактичну ядерну зброю.

Російська сторона здатна використовувати таку зброю на тій підставі, що існуванню РФ нібито є загроза. У розвідці додали, що ядерна доктрина Росії - це частково публічна основа того, коли і як РФ може застосувати зброю масового ураження.

А аналітики Інституту вивчення війни вважають, що президент Росії Володимир Путін не готовий до затяжної війни, оскільки утримується від ухвалення відповідних рішень. Зокрема, російська влада із запізненням проводить великомасштабні військові реформи. Експерти вважають, що небажання Путіна йти на ризик вказує на те, що він як і раніше навряд чи піде на ядерну ескалацію, або війну з НАТО.