Красуліна спрогнозувала, чим може обернутися перебування "вагнерівців" у Білорусі / фото ua.depositphotos.com

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко залишився задоволений переговорами із ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним під час його заколоту в Росії. Проте він не розуміє наслідків передислокації "вагнерівців" на територію Білорусі.  

"В одній частині голови у нього була зловтіха, в іншій частині голови у нього була думка, що необхідно швидко своїх прошерстити, а третє, що він може чимось розжитися, а саме –Пригожиним. Тобто одночасно виникло багато взаємовиключних версій. Але оскільки хтось прийшов і акуратно пояснив, що зараз підійде маска миротворця, Лукашенко дістав маску миротворця, з-під якої єдине, що проступало – це самовдоволений вираз обличчя, що він усіх обдурив", – пояснила в ефірі телеканалу FREEДОМ прес-секретар Світлани Тихановської Анна Красуліна.

Вона прогнозує, що в майбутньому Лукашенко зіткнеться з реальністю, а між силовиками його режиму та найманцями Пригожина виникне конкуренція. Також між Лукашенком та Пригожиним може виникнути питання, хто ж головний на території Білорусі.

Відео дня

"Хто наказує, хто виконує, хто платить, хто утримує? Це прекрасні запитання, і я впевнена, що вони за один день їх обговорити не могли. Тому найлогічнішим із того, що я бачу, був би варіант, що "вагнерівці" відсидяться в Білорусі, щоб потім спокійно і без метушні забратися на свої африканські угіддя, де вони годуються завдяки обслуговуванню місцевих царьків, охороні деяких президентів, а ПВК "Вагнер" є присутнім у 10 країнах", – наголосила Красуліна.

"Вагнерівці" в Білорусі: думки експертів

Після того, як заколот Пригожина провалився, і він нібито мав приїхати до Білорусі за підсумками перемовин із Лукашенком, точаться дискусії, яку ж роль він буде там виконувати. Військовий експерт Михайло Самусь вважає, що Лукашенко може використати найманців ПВК "Вагнер" для своїх проєктів у Африці. За його словами, білоруський диктатор не дозволить створити в себе на території "безконтрольне військо з кількох тисяч головорізів".

Водночас військовий аналітик Шон Белл каже, що Лукашенко прихистив "небезпечну тварину". За його словами, Путін може відправити "вагнерівців" до Білорусі малими групами і стежити, щоб вони не обʼєдналися для нового заколоту. 

Вас також можуть зацікавити новини: