Експерт припустив, як Лукашенко може використати "вагнерівців" / скріншот

Військовий експерт Михайло Самусь припускає, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко може використати найманців ПВК "Вагнер" для своїх проєктів у Африці. Проте для України вони не становитимуть загрози.

"Я сумніваюся, що Лукашенко як дуже досвідчений диктатор дозволить створити в себе на території безконтрольне військо з кількох тисяч головорізів, адже це загрожуватиме його безпеці, стабільності режиму. Думаю, він може використати кількасот вагнерівців, щоб реалізовувати свої проєкти в Африці. Так і Пригожин буде зайнятий справою, і його безпека буде гарантована, і для Лукашенка це нічим не загрожуватиме. Навпаки приноситиме профіт його проєктам у Африці", – заявив він в ефірі "Еспресо".

Водночас Самусь вважає, що "вагнерівці" в Білорусі не становитимуть загрози для України. За його словами, на півночі нашої країни якісно розбудована інфраструктура, крім того Україна тренує особовий склад. 

Відео дня

"Думаю, українське військо готове до будь-якого розвитку подій на цьому напрямку, а "вагнерівцям" не дадуть створити табори. Це загрожуватиме Лукашенку за певних умов", – резюмував військовий експерт.

"Вагнерівці" в Білорусі: що кажуть експерти

Директор програми Російські та білоруські студії Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ярослав Чорногор припускає, що частина найманців Пригожина на території Білорусі може бути ззалучена для тренування білоруських військових у якості інструкторів. Крім того, Білорусь може просто стати транзитною зоною під час перекидання ПВК "Вагнер" до Африки. Водночас експерт зауважує, що про плани "вагнерівців" достеменно не відомо. 

Своєю чергою військовий аналітик Шон Белл прогнозує, що Путін відправить до Білорусі менші групи "вагнерівців" і стежитиме, щоб вони не об'єдналися. Так російський диктатор може планувати зменшити ймовірність повторення заколоту та спроби державного перевороту.

Вас також можуть зацікавити новини: