Байден перестав озиратися на "червоні лінії" Путіна / колаж УНІАН, скріншот, фото REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден змінив свою позицію щодо відправки далекобійних ракет Україні, пише NYT.

Зазначається, що протягом більшої частини 18 місяців американський лідер не погоджувався передавати ЗСУ далекобійні ракети, щоб не перетнути одну з "червоних ліній" президента Росії Володимира Путіна. Видання пише, що Байдену доводилося серйозно розглядати цей сценарій через ядерні погрози РФ.

Однак, після того, як Україна отримала британські ракети Storm Shadow, схожі за характеристиками з ATACMS, в адміністрації президента США дійшли висновку, що ескалація конфлікту через це більше не є серйозною проблемою.

Відео дня

За даними NYT, Байден погодився передати Києву ATACMS і повідомив про це президенту України Володимиру Зеленському, коли вони зустрілися у Вашингтоні у вересні. При цьому лідери погодилися не оголошувати це рішення, щоб застати російські війська зненацька.

США таємно передали Україні ATACMS - що повідомлялося

Як писав УНІАН, у ніч проти 17 жовтня ЗСУ вдарили ракетами ATACMS по двох аеродромах з російською авіацією та боєприпасами в окупованих Бердянську та Луганську.

З'ясувалося, що Штати таємно передали Києву далекобійні ракети, щоб росіяни не встигли прибрати озброєння за межі досяжності.

Відомо, що передані Україні ракети ATACMS оснащені касетними боєприпасами.

Видання Politico писало, що передача ATACMS знаменує серйозне посилення захисту України адміністрацією президента США.

"Президент Джо Байден не наважувався передати ракетну систему ATACMS, побоюючись ескалації конфлікту. Ця передача вказує на те, що розрахунки адміністрації змінилися після повільного українського контрнаступу", - йшлося у публікації.

Вас також можуть зацікавити новини: