Шольц зволікає з поставками Taurus Україні / фото ua.depositphotos.com

Канцлер Німеччини Олаф Шольц претендує на роль найслабшої ланки в кампанії НАТО з порятунку України, пише The Times.

Зазначається, що оприлюднена росіянами секретна розмова німецьких генералів "демонструє розгубленість Берліна щодо доставки потенційно важливої військової техніки для України", а також "посилить занепокоєння союзників з приводу повільності та некомпетентності уряду Олафа Шольца у протистоянні російському виклику".

Видання нагадує, як свого часу лише під тиском Польщі Німеччина погодилася відправити в Україну лише 14 танків Leopard, а тепер канцлер заперечує проти відправки крилатих ракет Taurus, "хоча вони допоможуть зруйнувати Керченський міст, що дає змогу росіянам поповнити запаси своїх сил вторгнення до Криму".

Відео дня

"Німеччина має близько 600 одиниць цієї зброї, близько чверті з яких може бути відправлено в Україну", - пише The Times.

Зазначається, що небажання канцлера діяти в передачі Taurus зумовлене двома міркуваннями: конституційне табу на відправлення німецьких військ до зони бойових дій і побоювання з приводу Росії, яка може сприйняти це як "серйозну ескалацію".

"Ці стримувальні фактори (частково поділювані іншими союзниками, які обмежили постачання високотехнологічного озброєння) можуть виглядати як брак довіри до українського вищого командування і як незаслужена повага до президента Путіна", - вказує видання.

Майже напевно саме тому росіяни оприлюднили перехоплення: щоб підірвати моральний дух українців і підкреслити розкол між союзниками по НАТО, додали в The Times.

Taurus для України - актуальне

Нагадаємо, Європейський парламент проголосував за резолюцію із закликом надавати Україні все необхідне для відновлення повного контролю над її міжнародно визнаною територією.

У резолюції йдеться про необхідність надання боєприпасів, ракет і систем протиповітряної оборони. Зокрема, про передові системи ППО, далекобійні ракети на кшталт Taurus, Storm Shadow і SCALP, різні типи артилерії (особливо калібру 155 мм), дрони та зброю для протидії безпілотникам.

Вас також можуть зацікавити новини: