Столтенберг стурбований активністю Росії на Балканах / фото REUTERS

Північноатлантичний альянс стурбований "зловмисним іноземним втручанням" з боку Росії у нестабільний балканський регіон, який пройшов через руйнівну війну в 1990-х роках. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час свого візиту до Боснії та Герцеговини, пише Apnews.

"Союзники рішуче підтримують суверенітет і територіальну цілісність Боснії і Герцеговини. Ми стурбовані сепаратистською та розкольницькою риторикою, а також зловмисним іноземним втручанням, включаючи Росію", – заявив генсек.

Зазначається, що існують поширені побоювання, що Росія намагається дестабілізувати Боснію та решту регіону і таким чином відвернути принаймні частину уваги світу від своєї агресії проти України.

Відео дня

Зокрема Москва відкрито підтримує сепаратистського, проросійського президента боснійських сербів Мілорада Додіка, який неодноразово закликав до розпаду країни та приєднання контрольованої сербами половини Боснії до сусідньої Сербії.

"Це загрожує підірвати стабільність і перешкоджає реформам. Усі політичні лідери повинні працювати над збереженням єдності, розбудовою національних інституцій і досягненням примирення. Це вкрай важливо для стабільності та безпеки країни. Ваша безпека має значення для регіону Західних Балкан і для Європи", – сказав Столтенберг.

Росія і Боснія

Як писав УНІАН, в березні 2022 року, коли російські війська ще намагалися штурмувати Київ, російський посол в Боснії погрожував цій країні "українським сценарієм", якщо вона спробує вступити в НАТО. Рік потому Росія продовжувала свої погрози, але вже більш завуальовано без натяків на провальну для Москви війну в Україні.

Одночасно з цим дружня до Росії Сербія постійно створює військову напругу на кордоні із сусідньою напіввизнаною державою Косово. Косовська влада заявила, що країні загрожує вторгнення того ж типу, яке Росія здійснила в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: