У Кремлі відмовляються коментувати стан Кадирова  / фото t.me/RKadyrov_95

Директор Агентства реформування сектору безпеки, генерал-майор запасу СБУ, екс-заступник голови спецслужби у 2014-2015 рр. Віктор Ягун перелічив основні причини, чому Кремль до останнього буде приховувати інформацію про справжній стан глави Чеченської Республіки РФ Рамзана Кадирова.

В ефірі телемарафону він зазначив, те що у Рамзана Кадирова загострились проблеми зі здоров’ям, можна було зрозуміти ще кілька місяців тому, аналізуючи дані з різних джерел. Але Росія, як будь-яка тоталітарна держава, повністю закриває інформацію, "яка насправді не є якоюсь ненормальною, таємничою, але такими незрозумілими діями, вона приводить все в деяких місцях до абсурду".

Він вважає, що кремлівська влада до останнього буде приховувати інформацію про справжній стан Кадирова, тому що "ситуація для Путіна дуже небезпечна".

Відео дня

"Вони самі створили такий прецедент, коли Кадиров своєю волею фактично утримує регіон і його відсутність тривалий час або зникнення, може призвести до вибуху. З Кадировим все набагато складніше, тут втручається релігія. За мусульманською традицією треба ховати день в день, до заходу сонця. Або в період до заходу, можна за півтора дні, якщо вночі це відбулося. Ситуація дуже критична, вони або шукають заміну, або якісь привід як донести цю новину до народу", - акцентував Ягун.

Генерал-майор запасу СБУ нагадав, що влада глави Чечні тримається на тотальному терорі. "Цей терор пов’язаний фактично із заручниками тих родин, тих людей, які або противники, або воюють проти Кадирова. Фактично переважна більшість Чечні, як кажуть, "кровники". При чому в декількох поколіннях. Тому що, там могли бути знищені і дід, і тато, і син. І вже лишаються внуки, які все одно будуть пам’ятати, хто такий Кадиров. Тому справді там може палахнути і ніякі "кадирівці" це не зможуть опанувати",- підкреслив Ягун.

Також Кремлю потрібен час, щоб знайти адекватну кандидатуру на заміну Кадирову, яка  буде здатна взяти під контроль структуру його військового формування.

"Це така саме ситуація як з "Вагнером", хто його візьме, поки знайшли Суровікіна. Тому треба знайти когось адекватного, який би взяв на себе контроль за "кадирівцями". А це на хвилиночку близько 50 тисяч штиків, які входять опосередковано в деякі свої структури, але фактично керуються з одного центру. Щоб всі розуміли, штаб "кадирівців" не в Грозному, а в 5-7 хвилин пішки від Кремля", - пояснив Ягун.

Генерал-майор запасу СБУ зауважив, якщо Чечня "спалахне", то у російської влади не вистачить сил для придушення такого вибуху непокори, тому що всі свої війська РФ кинула на війну проти України.

"Кремль немає фізичної сили, грубо кажучи, взяти якусь Росгвардію і відправити "усмірять народи". Якщо десь спалахне, якесь маленьке містечко або маленьке  селище, вони ще можуть оточити і щось там зробити, окремо взяту контртерористичну операцію, як вони говорять. Якщо піднімається одна якась республіка, тим більше така як Чечня, то вони не спроможні будуть щось зробити, тому що всі сили вони кинули в Україну", - акцентував Ягун.

Що відомо про стан Кадирова:

Як повідомляв УНІАН, в медіа-просторі за останні дні з’явилося багато інформації про те, що глава Чеченської Республіки перебуває у дуже важкому стані в лікарні. Ширилися навіть чутки про його смерть, які спростувала українська розвідка.

Вже вчора вдень російський бізнесмен Леонід Невзлін повідомив, що Кадиров, схоже, помер у московській Центральній клінічній лікарні. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Вас також можуть зацікавити новини: