Питання, яке вирішить, чи буде війна розширюватися, полягає в тому, як США можуть відновити свої сили стримування / фото REUTERS

Вбивство трьох американських військовослужбовців в Йорданії значно збільшило ймовірність поглиблення кризи на Близькому Сході. Ніхто не може спрогнозувати, яка саме локальна подія спровокує Третю світову війну.

"Безумовно, час, в який ми живемо, надзвичайно небезпечний. І вбивство трьох американських військовослужбовців в Йорданії значно збільшило ймовірність поглиблення кризи на Близькому Сході. Як це станеться і чи призведе це до більшого регіонального конфлікту, а потім до розширення війни - поки невідомо. Це, безумовно, страх-і він не зовсім нереальний", - зазначив Алекс Россі, міжнародний кореспондент Sky News.

Він нагадав, що історики вивчали і обговорювали події, що призвели до Першої світової війни, і через призму ретроспективи дізналися, як вона почалася.

Відео дня

"Але в той час було непросто передбачити, як місцева подія спричинить ланцюгову реакцію, яка призведе до промислового та механічного забою цілих поколінь. Попередження звучать і зараз - у світі панує величезна невизначеність, а період беззастережної влади США закінчився. Іскрою для наступного великого глобального конфлікту цілком можуть стати події 7 жовтня. Через чотири місяці театр військових дій розширюється, США і їх союзники все глибше втягуються в регіон", - зазначив журналіст.

Він зазначив, що після нападу ХАМАСу Вашингтон надав Ізраїлю безумовну підтримку, але зробив усе можливе, щоб стримати пожежу, яка спалахнула внаслідок нападу, але ця політика занадто обмежена.

"Союзники і проксі Ірану не були зупинені величезною демонстрацією сили США в регіоні - військові кораблі і авіаносці послужили магнітом для атак. Зараз питання, яке вирішить, чи буде ця війна розширюватися далі, полягає в тому, як США можуть відновити свої сили стримування після останнього нападу на базу в Йорданії, не посиливши погану ситуацію?"- зазначив Россі.

За його словами, хороших варіантів немає, адже будь-яка дія може призвести до глобального конфлікту.

"Пряма атака на Іран була б одним з варіантів, але це також може відкрити ящик Пандори. І ми вже бачили, як мало дали відповідні удари по хуситам в Ємені. Все це, звичайно, відбувається в той час, коли Росія воює з Україною (і Заходом), а Китай посилює свою позицію щодо Тайваню. Це не означає, що ми рухаємося до Третьої світової війни - але, що лякає, це не означає, що ми не рухаємося", - підсумував кореспондент.

Удари по Ємену - що відомо

Хусити неодноразово здійснювали атаки на комерційні кораблі у Червоному морі. 12 січня, коли були атаковані американські кораблі, Штати разом з Великобританією завдали масованого удару по військовим об'єктам бойовиків в Ємені.

У Центральному командуванні США повідомили, що вдалося перехопити біля узбережжя Сомалі іранську зброю, яку повинні були доставити хуситам в Ємені. 

Вас також можуть зацікавити новини: