Волкер розповів, як притягнути Путіна та РФ до відповідальності через воєнні злочини в Україні / фото УНІАН

Існуючих у міжнародному праві правових механізмів буде недостатньо для того, щоб притягнути президента Російської Федерації Володимира Путіна та російський режим до відповідальності за воєнні злочини, скоєні на війні проти України. Потрібно створювати спеціальний трибунал

Перепоною в цьому питанні може стати, зокрема, право вето Росії в Організації Обʼєднаних націй. Таку думку в інтервʼю Володимиру Остапчуку для програми "Spotlight Ukraine" на телеканалі "Еспресо" висловив колишній посол США в НАТО та екс-спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер. 

"Через право вето Росії в ООН буде важко створити новий трибунал ООН. Міжнародний Кримінальний Суд (МКС) є організацією, членом якої є не Росія, а США. Тому Міжнародний суд не підходить для цього. Потрібен спеціальний трибунал, і це має бути зроблено без Росії, тому що Росія тут виступає в ролі злочинця", – пояснив Волкер.

Відео дня

За його словами, таке створення нових умов у міжнародному праві схоже на те, що було зроблено з Нюрнберзьким процесом. 

"Дуже важливим є те, що ми вже робимо: збираємо дані, докази, опитуємо людей, фотографуємо, визначаємо віддані накази, ланцюжок командування, об’єднуємо всі юридичні справи, необхідні для доведення вчинених воєнних злочинів та притягнення особистої відповідальності Путіна та інших російських військових. Робота триває зараз і принесе вагомий результат пізніше, коли буде створено новий трибунал", – додав Волкер. 

Трибунал для РФ: що відомо

Влада Нідерландів готова створити новий трибунал при підтримці ООН для розгляду справ про вторгнення і воєнні злочини РФ в Україні. Як зазначив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хекстр, разом з ЄС Нідерланди будуть шукати міжнародну підтримку і фінансування для трибуналу.

Політолог і публіцист Андрій Піонтковський заявив, що путінські поплічники намагатимуться уникнути відповідальності за військові злочини. При цьому він вказав, що питання про перемогу України і поразку Росії вже не розглядається, а розглядаються технічні деталі передання злочинців до суду.

Наприкінці листопада 2022 року радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що вже запущено глобальний процес юридичної відповідальності за масові вбивства українців росіянами. 

Вас також можуть зацікавити новини: