Піонтковський заявив, що російські військові злочинці спробують уникнути відповідальності / фото REUTERS

Путінські поплічники намагатимуться уникнути відповідальності за військові злочини. Міжнародне співтовариство вже приступило до розробки механізму для трибуналу над російськими військовими злочинцями.

"У Берліні пройшла зустріч міністрів юстиції "Великої вісімки", що має безпосереднє відношення до питання про настрої в Кремлі. Ця зустріч з створена для обговорення практичної площини створення міжнародного трибуналу над головними російськими військовими злочинцями. На зустріч запрошений обвинувач Міжнародного кримінального суду. Він якраз був нещодавно кілька разів у Києві. Там принцип такий, що Міжнародний кримінальний суд буде займатися рядовими злочинцями, сотнями тих злочинів, які скоєні в Бучі, Ізюмі, Херсоні та інших містах", - розповів політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

За його словами, буде створено спеціальний трибунал над головними злочинцями - над військово-політичним керівництвом Росії

"Міністр юстиції Німеччини, відповідаючи на питання про те, як військових злочинців доставлять на лаву підсудних, повідомив, що вони будуть заарештовані, якщо виявляться за межами Росії або після поразки Москви вони будуть видані за умовами мирної угоди", - пояснив експерт.

При цьому він вказав, що питання про перемогу України і поразку Росії вже не розглядається, а розглядаються технічні деталі віддання суду злочинців.

"Російським військовим злочинцям буде простіше відповзти від трибуналу без Путіна, потім що він в цьому плані вже безнадійний. У решти буде можливість сказати, що вони прибрали Путіна, що вони зробили величезну послугу всьому людству і будуть просити піти їм на зустріч і надати м'які умови капітуляції. Вже починається гонка павуків за звільнення від відповідальності", - підсумував Піонтковський.

Трибунал для російських військових злочинців - що відомо

Російських військових злочинців, а також керівництво РФ очікує трибунал за звірства в Україні. Росіяни на тимчасово окупованих територіях влаштовували катування, ґвалтували і вбивали місцевих жителів, а також зафіксовані свідчення масових звірств і депортацій.  

Посол США з особливих доручень в області глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак повідомив про систематичних військових злочинах россяин в Україні.

У свою чергу організація Amnesty International звинуватила РФ у злочині проти людства у зв'язку з насильницькою депортацією і фільтрацією мирних жителів.

Крім того, Москву вважає відповідальною за військові злочини в Україні та ООН. При цьому Київ співпрацює з іноземними партнерами для створення спеціального міжнародного трибуналу для російських військових злочинців.

Вас також можуть зацікавити новини: