Марат Касем був затриманий в Латвії за шпигунство / фото соцмережі

У Латвії затримали шеф-редактора пропагандистського російського ЗМІ Sputnik Литва Марата Касема. 

Видання Sputnik Ближнее зарубежье повідомляє, що 5 січня пройшло засідання суду, на якому розглядалося питання про обрання запобіжного заходу. 

Його підозрюють у порушенні економічних санкцій Євросоюзу щодо РФ і шпигунстві. Суд обрав міру ув'язнення у вигляді утримання під вартою. Касему загрожує до 20 років позбавлення волі, він відправлений до Ризької Центральної в'язниці.

Відео дня

За даними агентства, Касем є громадянином Латвії, але вже кілька років живе і працює в Москві. Туди він повернувся 30 грудня за сімейними обставинами. 

На затримання і арешт пропагандиста відреагувала речник МЗС РФ Марія Захарова. За її словами, Касем нібито заявляв про переслідування з боку влади Балтійських країн за професійну діяльність.

Боротьба з пропагандистами в Латвії

Національна рада з електронних засобів масової інформації Латвії оштрафувала телеканал "Дождь" на 10 тисяч євро за карту з Кримом у складі Росії і слова "наша армія" по відношенню до армії РФ.

6 грудня Латвія анулювала ліцензію "Дождю". Також мовлення російського телеканалу з 8 грудня припинять Естонія і Литва.

Пізніше колишньому ведучому російського телеканалу "Дождь" Олексію Коростельову, який в ефірі сказав про допомогу мобілізованим росіянам з оснащенням, заборонили в'їзд до Латвії.