Байден боїться, що ціни на нафту вб'ють його рейтинг / колаж УНІАН, фото president.gov.ua, REUTERS

США застерігають Україну від ударів по російській нафтопереробній інфраструктурі, побоюючись хаосу на світовому паливному ринку, що нашкодить передвиборчій кампанії Джо Байдена. Про це пише Newsweek.

Видання зазначає, що ціни на автозаправних станціях у США зростали протягом кількох останніх місяців, а вартість баку бензину є чутливим показником для високоавтомобілізованої Америки: багато американських виборців зважають на це, коли йдуть до урни для голосування.

У лютому аналітики авторитетного агенства Moody's навіть склали прогноз, за яким виходило, що Джо Байден програє вибори, якщо ціна галону (стандартна для США одиниця об’єму, що дорівнює приблизно 3,8 літра) бензину перевищить 4 долари.

Відео дня

Разом з тим аналітики зауважують, що українські удари по НПЗ в Росії не мають значного впливу на світові нафтові ціни: падає виробництво бензину в Росії, але самої нафти від цього менше не стає – вона йде на експорт. Інша справа, якщо Україна почне бити по інфраструктурі видобутку і експорту нафти з Росії.

"Якщо Україна також почне націлюватися на об’єкти сирої нафти, це може загрожувати загальному видобутку та експорту Росії, і, що більш суттєво, світові ціни на нафту підвищаться, посилюючи інфляцію та тиск на вартість життя в США та інших країнах", — пояснює старший юрист відділу геополітики та кібернетики консалтингової компанії S-RM Маркус Корхонен.

Тож не дивно, що після українських ударів по НПЗ експорт нафти з Росії лише зріс.

Разом з тим берлінський енергетичний і геополітичний аналітик Том О’Доннелл визнає, що західні нафтові санкції майже не завдають шкоди Росії, тож рано чи пізно українці почнуть бити і по експортній нафтовій інфраструктурі РФ, зокрема по портах, де нафта вантажиться на танкери.

"Якщо вони вдарять по них зараз, це буде шок для ринку, і я не знаю, чи ринок готовий. Я впевнений, що Білий дім дуже нервує з цього приводу. Вони, ймовірно, хочуть почекати до виборів. Після виборів, якщо Трамп переможе, у них не буде причин не вдарити по цих нафтових портах", — вважає О'Доннелл.

Аналітик зазначає, що Америці варто підготуватися до такого розвитку подій і запастися додатковою нафтою, щоб пом’якшити удар по своїй економіці.

США проти українських ударів по НПЗ в Росії

Як писав УНІАН, протягом перших трьох місяців поточного року Україна здійснила серію ударів по російських нафтопереробних заводах, застосовуючи безпілотники великої дальності. В результаті агресор втратив близько 15% своїх потужностей із нафтової переробки.

Наприкінці березня західні ЗМІ із посиланням на власні джерела почали писати, що Білий Дім невдоволений ударами України по російських НПЗ. Після цього схожі за змістом, але більш обтічні за формулюваннями заяви почали робити американські офіційні особи.

Вас також можуть зацікавити новини: