Україна досі не отримала гарантій безпеки від світової спільноти для уникнення нападу на її територію у післявоєнний період. Дипломат Валерій Чалий у ефірі Еспресо заявив, що на найближчому саміті НАТО не готується жодна з них.

"Нас можуть заспокоювати так званими гарантіями безпеки, але на саміт НАТО не готується жодної з них. Не розглядається ні зараз, ні в перспективі. Якщо ми в середині переговорів не скажемо: або покажіть, що стримуватиме РФ і як це вирішується. Якщо ні, всі сили та можливості направити на виробництво ракетоносіїв, а далі час покаже", - сказав Чалий.

Дипломат заявив, що є три варіанти реальних гарантій безпеки: вступ в НАТО, двостороння угода з ядерною державою та самостійне виготовлення далекобійних ракет. Щодо останніх, то на думку Чалого на першому етапі вони мають бити на відстані до 1000 кілометрів і їхній обсяг повинен вимірюватися тисячами, а потім збільшувати дальність до 5,5 тис км.

Відео дня

"Я не хочу, щоб ми опинилися у розбитого корита, якщо ми не отримаємо одразу парасольку НАТО і при тому не матимемо жодної зброї стримування. Протягом кількох років, коли ми будемо деокуповувати територію, треба поставити питання руба: або ми частина колективної безпеки (при цьому Росія не наважиться зробити якісь кроки проти всього НАТО), або якщо це не реалістично, то треба або двостороння угода з ядерною державою, або доведеться підіймати всі свої можливості, щоб робити ракети, які досягають Москви та центрів прийняття рішень", - зауважив він.

Гарантії безпеки для України: що відомо з актуального

Польща, Чехія та Словаччина виступили із спільною заявою про те, що Київ потребує гарантій безпеки від НАТО ще до вступу в Альянс. На думку прем’єр-міністрів цих країн, уже час планувати повоєнні гарантії для України.

Лідери G7 висловилися, що Росія розпочала війну і повинна її завершити. На спільному саміті вони говорили про гарантії безпеки для України.

У Франції заявили, що країна готова стати одним із гарантів безпеки для Києва, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі і запобігти можливим агресіям в майбутньому. З такою заявою виступив представник Міністерства закордонних справ країни.

Вас також можуть зацікавити новини: