В кортежі Анджея Дуди знайшли пристрій для відстеження геолокації /president.gov.ua

В автомобілі, який належить канцелярії президента Польщі Анджея Дуди, виявили пристрій для відстеження геолокації. Його співробітники польської Служби державної охорони виявили ще влітку 2023 року. 

Як стверджує польський телеканал TVN24, локатор знайшли під час огляду автівки на випадок закладення в ній вибухового заряду. За допомогою цього пристрою можна було відстежити місцеперебування автомобіля в режимі реального часу. 

За даними телеканалу, автомобіль, на якому знайшли "жучок" входив до кортежу Дуди, який використовувався і під час візитів польського лідера до України. Проте сам Дуда на цьому авто не їздив. 

Відео дня

Співробітник Служби державної охорони Польщі на умовах анонімності розповів, що точно не відомо, скільки машина могла їздити з локатором, проте може йтися про "кілька місяців". Після того інциденту почали перевіряти всі автомобілі, які використовуються для супроводу перших осіб держави. 

У канцелярії президента у відповідь на запит TVN24 зазначили, що не коментують питання, пов'язані із забезпеченням безпеки президента. Водночас там додали, що усі рішення про перевірки автомібілів ухвалює саме Служба держохорони.

Розслідуванням інциденту мало зайнятись Агентство внутрішньої безпеки Польщі. Чи мало воно місце, і якими є результати – наразі не відомо.

Інші новини Польщі

Нещодавно у Польщі відбулися парламентські вибори. Правляча парія "Право і справедливість" набрала найбільше голосів, проте більшість у парламенті отримає опозиція.

За результатом підрахунку 99% бюлетенів підсумки голосування були такими: "ПіС" – 35,41% голосів, "Громадянська коаліція" – 30,67%, "Третій шлях" – 14,41%, "Нові ліві" – 8,6%, "Конфедерація" – 7,16%. Зазначимо, що ці вибори також відзначилися рекордною за останні кілька десятиліть явкою. 

Вас також можуть зацікавити новини: