У Чехії розгорівся скандал через "громадянську війну" в Україні / фото Telegram / Андрій Єрмак

В Чехії депутат правопопулістської партії "Свобода і пряма демократія" Іржі Кобза нарвався на скандал. Він назвав повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну "громадянською війною".

"В Україні в даний момент йде громадянська війна", – цитує чеського політика, який був гостем на ток-шоу на CNN Prima News, видання Novinky.

На заяву Кобзи відреагував міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, який вказав, що "в Україні немає громадянської війни, це абсолютна брехня".

Відео дня

"Громадянська війна все ще триває, незалежно від того, чи є там росіяни чи ні. І на додаток до цього є ще одна війна, тобто російсько-українська. Але громадянська війна - це найгірша форма війни, яка може існувати", - продовжив наполягати на своєму Кобза.

У відповідь глава чешкої дипломатії підкреслив, що в Україні з самого початку була лише "російська імперська агресія".

"Вони створили фейкові держави. Ви клюєте на російські наративи – і це сумно", - заперечив Ліпавський.

Крім того, глава МЗС Чехії зазначив, що процес вступу України до Європейського Союзу може початися вже в цьому році, якщо зможуть переконати всі країни ЄС, але Кобза заперечив, на думку його партії, Україна не повинна стати членом Євросоюзу.

Офіційна позиція Чехії щодо війни в Україні - що відомо

Прага з перших днів підтримує Київ. Чехія прийняла тисячі українців, які тікали від війни, і надала їм житло, фінансову допомогу, можливість вчитися та працювати.

28 квітня в Україну з візитом прибув президент Чехії Петро Павел. Він відвідав постраждалу від російської агресії Бородянку та зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

Пізніше Павел відвідав Дніпропетровську область, яку Чехія взяла під патронат. Він відвідав Дніпро та поспілкувався з військовими в області.

Вас також можуть зацікавити новини: