Голова правління Інституту світової політики не впевнено висловився про роботу Залужного у ролі посла / Колаж УНІАН, фото facebook.com/CinCAFU, фото скріншот

Голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак підтвердив, що призначення екс-головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на роль посла в України в Британії - радше політичне рішення з боку Зеленського.

Він пояснив, що у призначенні Залужного була порушена процедура надання агреману. Як уточнив аналітик в інтерв'ю Radio NV:

"Це такий таємний лист, він завжди направляється на погодження країни, що приймає ту чи іншу кандидатуру, і має її затвердити. Але до того, поки цей агреман не повернеться з підтвердженням, країна, яка надсилає посла, не має права оголошувати, що вона таку кандидатуру подає".

Відео дня

Він нагадав, що Британія очікувала на іншу кандидатуру, замість Залуженого. Власне, на цій посаді хотіли бачити очільника МЗС України Дмитра Кулебу. Як підкреслив Шлінчак, це вже не є великим секретом: "Натомість було прийнято це політичне рішення про призначення Залужного".

За словами аналітика, найбільша чудасія у цій ситуації полягає в тому, що призначення Залужного фактично проанонсувало МЗС України на своєму сайті, хоча правила дипломатії вимагають утаємничувати цю процедуру. 

За словами Шлінчака, Києву фактично пощастило, що британці не стали створювати з цього проблему та прийняли кандидатуру Києва без скандалу. Водночас він наголосив, що процедура стосовно призначення Залужного все ще триває. Наразі потрібно, щоб МЗС України дав офіційний наказ щодо відрядження Залужного до Британії.

Також Шлінчак висловив побоювання: чи не отримає Україна в обличчі Залужного не досить кваліфікованого посла. Він сказав:

"Моя суб'єктивна думка і моє суб'єктивне опасіння, яке може бути: щоб ми не втратили кадрового військового, який є висококласним кадровим військовим, і не набули, скажімо так, не досить кваліфікованого посла".

Він вважає, що було б логічніше призначити Залужного в штаб-квартиру НАТО.

Як Лондон зреагував на призначення Залужного послом

Зазначимо, 8 травня президент України підписав указ про звільнення Залужного з військової служби. Водночас від 9 травня Залужного призначили новим послом України в Британії, на цю подію зреагував Лондон.

Зокрема, британський посол у Києві Мартін Гарріс прокоментував такий "дипломатичний" хід Києва та привітав Залужного з новою посадою. Дипломат висловив сподівання, що разом вони зосередяться на 100-річній угоді, яку планують підписати Україна та Британія.

Вас також можуть зацікавити новини: