Залужного призначено послом України в Британії / фото facebook.com/CinCAFU

Президент України Володимир Зеленський призначив колишнього Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного послом України у Великій Британії. Про це йдеться в указі глави держави №316/2024 від 9 травня.

"Призначити Залужного Валерія Федоровича Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії", - йдеться в указі.

Президент призначив Залужного послом України у Британії / скріншот

Валерій Залужний - що про нього варто знати

Валерій Залужний був призначений головнокомандувачем Збройних Сил України 27 липня 2021 року.

Відео дня

Він є представником плеяди українських вищих офіцерів, які не проходили військові навчальні заклади радянської армії.  Учасник бойових дій на Донбасі від початку 2014 року. 

Загалом у війні Залужний вибудував стратегію, яка дозволила нашій країні витримати сильний удар росіян. Під його керівництвом українська армія не лише змогла утримати Київ, а й витіснила російські сили з півночі України, провела харківський контрнаступ та відвоювала правобережжя Херсонщини.

Вітчизняні та закордонні експерти неодноразово відзначали його ефективність в командуванні ЗСУ під час повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Так, американське видання Politico назвало Залужного "залізним генералом". Його охарактеризували як яскравого представника нового покоління українських військових та легендарну фігуру в історії України. А Time зазначав, що Залужний став другим "обличчям війни" після президента Володимира Зеленського

Також Залужний у 2022 році увійшов до списку 100 найвпливовіших людей року за версією журналу Time. Він став першим українським військовим, хто з'явився на обкладинці журналу.

Звільнення Залужного - деталі

З кінця січня у ЗМІ почали з’являтись чутки про звільнення Залужного з посади. 8 лютого президент Володимир Зеленський звільнив Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Серед причин свого рішення президент назвав провал літнього контрнаступу, поступову "стагнацію" ситуації на фронті після цього і, як наслідок, потребу у змінах.

На думку журналістів Bloomberg, між Залужним і Зеленським були напружені відносини. Причиною стало те, що генерал завжди пропонував досить обережні плани ведення війни, тоді як президент хотів більш рішучих дій. А за інформацією журналістів The Times, одна з причин звільнення головнокомандувача - ненадання військового плану на поточний рік, а також те, що він вів переговори із Заходом про постачання, виключаючи Міноборони з цього процесу.

9 лютого президент надав Залужному звання героя України.

На початку березня президент повідомив, що погодив кандидатуру Валерія Залужного для призначення послом України у Великій Британії. 

9 травня Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Валерія Залужного з військової служби

Вас також можуть зацікавити новини: