Велика Британія передасть Україні бойові танки - FT

На Даунінг-стріт вперше підтвердили, що британський уряд планує передати Україні бойові танки Challenger 2 для захисту від російського вторгнення.

Як повідомляє Financial Times, речник уряду оголосив, що прем'єр Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Уоллеса "працювати з партнерами" в найближчі тижні, щоб просунутися "далі та швидше з нашою підтримкою України, включаючи передачу танків".

Як пише FT, якщо угоду буде, Велика Британія стане першою західною країною, яка надала Україні сучасні важкі бойові танки.

Відео дня

Втім, Польща, схоже, випередила британців, адже сьогодні Анджей Дуда у Києві оголосив, що Україна отримає роту бойових танків Leopard. Йдеться про 10 одиниць важких танків.

Challenger 2 для України

Challenger 2 - основний бойовий танк сухопутних військ Великобританії. Застосовувалися при веденні бойових дій в Косово та Іраку.

У травні 2009 року BAE Systems оголосила, що згортає виробництво танків даної моделі у зв'язку з відсутністю оборонного замовлення з боку уряду Великобританії.

Challenger 2 перебуває на озброєнні британської армії з 1994 року. Його вага 62,5 тонни. Танк озброєний 120-мм нарізною гарматою і 7,62-мм ланцюговою гарматою.

Група Challenger перебуває в Естонії в рамках місії НАТО в Східній Європі зі стримування російської агресії. Перед цим Challenger 2 використовували в Боснії та під час війни в Іраку 2003 року. Минулого року 14 таких танків отримала Польща.

Кілька днів тому ЗМІ повідомили, що у британському уряді працюють над передачею Україні бойових танків.

Вас також можуть зацікавити новини: