Експерт зазначив, що кандидати, які є бюлетенях, не можуть навіть теоретично створити видимість конкурентних виборів.  / фото ua.depositphotos.com

Російські вибори президента, які відбудуться в квітні, вже не відповідають міжнародним стандартам, то ж існує ймовірність, що світ відмовиться визнавати їхні результати.

"До прикладу кандидати, які хотіли балотуватися, вони не були зареєстровані. Відповідно, виборці в бюлетені не побачать усього спектру політичних кандидатів. Тому, політична діяльність була значним чином обмежена. Що стосується потенційного кандидата ліберального спрямування, Навальний був убитий у в'язниці, Надєждин був не допущений до реєстрації, хоча насправді він зібрав достатню кількість підписів. Але навіть цього, не дуже популярного кандидата, влада злякалася і не допустила до виборів", – заявив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов під час круглого столу "Вибори РФ на ТОТ України - міжнародний злочин проти демократії".

Він також додав, що ті кандидати, які є бюлетенях, не можуть навіть теоретично створити видимість конкурентних виборів.  

Відео дня

"Вибори не є прозорими, адже міжнародне спостереження обмежене, їм не дозволяють зробити свою роботу. Кілька днів голосування не дають можливості для будь-якого контролю за результатами. А стосовно онлайн-голосування, то в недемократичних країнах воно не є прозорим і не викликає довіри ані всередині самої країни, ані за її межами", – пояснив Попов.

За словами експерта, також причинами не визнавати вибори президента РФ є відсутність конкуренції в медіа та політичних дебатів. 

"Ми лише почуємо звернення Путіна стосовно цього і це буде єдина його публічна подія. Дебатів не було, конкуренції немає. Ті процеси, які відбуваються в РФ – вони мають порушення критеріїв ОБСЄ та інших міжнародних організацій. Вибори президента РФ вже не відповідають міжнародним стандартам. Адже ці вибори не є вільними, не є конкурентними, не є прозорими і не є демократичними. І я впевнений, що не лише з України буде така позиція", – заявив Ігор Попов.

Вибори президента в РФ - що відомо

Вибори президента РФ пройдуть з 15 по 17 березня. ЦВК Росії затвердила текст виборчого бюлетеня на виборах президента. В ньому, зокрема, немає кандидатури опозиційного політика Бориса Надєждіна. 

В РНБО порадили українцям відмовитися від участі у цьому голосуванні. Адже метою цих "виборів" РФ є легітимізація повномасштабного вторгнення та збір інформації про українських громадян для подальшої насильницької паспортизації та мобілізації.

За інформацією ГУР, Путін напередодні виборів хоче укласти новий соціальний договір з росіянами. 

Вас також можуть зацікавити новини: