Шведська прокуратура оголосила про припинення розслідування вибуху на "Північних потоках" / фото ua.depositphotos.com

Прокуратура Швеції закрила попереднє розслідування щодо вибухів на газопроводах "Північний потік" (Nord Stream). Про це повідомила прес-служба відомства.

"Висновок розслідування полягає в тому, що шведської юрисдикції немає, і тому розслідування має бути закрито… Попереднє розслідування досягло такої стадії, що влада має уявлення про інцидент, і не виявлено фактів, які б вказували на причетність Швеції або шведських громадян до інциденту, який стався в міжнародних водах", – йдеться у повідомлені.

Зазначається, що основна мета попереднього розслідування полягала в тому, щоб з’ясувати, чи були громадяни Швеції причетні до випадку, та чи використовувалася територія країни для вчинення акту, що могло завдати шкоди її інтересам або безпеці. 

Відео дня

Водночас Німеччина продовжує попереднє розслідування, однак його деталі не можна розголошувати, вказали у прокуратурі Швеції.

Виведення з ладу "Північних потоків"

У вересні 2022 року дві гілки газопроводу "Північний потік", що з'єднують Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря, були підірвані. В жовтні 2023 року у Польщі заявили, що до підриву газопроводів причетна РФ.

Західні ЗМІ також писали про український слід у диверсії.

The Wall Street Journal писала про обурення європейських слідчих через поведінку Польщі. За їх словами, країна саботує розслідування щодо підриву російського газопроводу "Північний потік". Однак у Варшаві відповіли, що Польща співпрацює з союзниками у розслідуванні актів саботажу на газопроводах.

Вас також можуть зацікавити новини: