Трамп заявив, що Україні, можливо, доведеться віддати частину території Росії / фото REUTERS

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що Путін був "дещо ослаблений" перерваним заколотом. Він вважає, що зараз настав час для Вашингтона спробувати виступити посередником у мирному врегулюванні шляхом переговорів між Росією та Україною.

"Я хочу, щоб люди перестали вмирати через цю недолугу війну", - сказав Трамп агентству Reuters в інтерв'ю.

Він не виключив, що українському уряду, можливо, доведеться поступитися частиною території Росії, щоб зупинити війну. За його словами, все було б "предметом переговорів", якби він був президентом, але українці, які вели енергійну боротьбу за захист своєї землі, "заслужили великий кредит".

Відео дня

"Я думаю, що вони матимуть право залишити собі більшу частину того, що вони відвоювали, і я думаю, що Росія теж погодиться на це. Вам потрібен правильний посередник або парламентер, а у нас його зараз немає", - заявив Трамп.

Президент США Джо Байден і союзники по НАТО хочуть, щоб Росія пішла з території, яку вона захопила на сході України. Україна перейшла в контрнаступ, але з невеликим успіхом витіснила російські війська. Президент України Володимир Зеленський у 2022 році запропонував мирний план з 10 пунктів, який закликає Росію вивести всі свої війська.

"Я думаю, що найголовніше, що США повинні зробити прямо зараз, - це укласти мир - об'єднати Росію і Україну і укласти мир. Ви можете це зробити", - сказав Трамп. "Настав час зробити це, зібрати дві сторони разом, щоб досягти миру".

Трамп зазначив, що Путін постраждав в результаті повстання російських найманців, групи Вагнера, і її лідера Євгена Пригожина в минулі вихідні.

"Можна сказати, що він (Путін - УНІАН) все ще там, він все ще сильний, але він безумовно, я б сказав, дещо ослаб, принаймні, у свідомості багатьох людей", - сказав американський політик. "Однак, якби Путін більше не був при владі, "ви не знаєте, яка є альтернатива. Це може бути краще, але це може бути й набагато гірше".

Що стосується звинувачень у військових злочинах, висунутих проти Путіна Міжнародним кримінальним судом у березні минулого року, Трамп сказав, що доля Путіна повинна обговорюватися, коли війна закінчиться, "тому що прямо зараз, якщо ви піднімете цю тему, ви ніколи не помиритеся".

Війна в Україні - останні заяви

Польський євродепутат, представник у парламентському Комітеті асоціації Україна-ЄС Вітольд Ян Ващиковський заявив, що Україна за 3-4 місяці повинна продемонструвати значні успіхи на фронті, інакше Європа наполягатиме на заморожуванні конфлікту і початку переговорів з Російською Федерацією.

У свою чергу перший заступник помічника міністра оборони США Тресса Штеффен Гюэнов заявила, що Вашингтон підтримуватиме Україну до тих пір, поки Російська Федерація не виведе свої війська. 

Вас також можуть зацікавити новини: