ЄС дасть гроші Угорщині для розблокування 18 мільярдів євро допомоги Україні

Дана домовленість виглядає як перемога для Орбана, який місяцями домагався виділення цих коштів, блокуючи низку рішень ЄС.

Влада Угорщини змогла добитися від Євросоюзу розмороження частини призначених їй грошей, в обмін на зняття вето з 18 млрд євро допомоги для України.

Як повідомляє Politico, прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна проти надання Україні грошей від блоку. Тому Брюссель почав готувати інший шлях", щоб Україна все одно отримала ці кошти без згоди Угорщини - через індивідуальні гарантії 26 країн-членів, замість загальноєвропейської. Цього хотіли уникнути, щоб не показувати розбіжностей у ЄС щодо підтримки України.  

Нагадаємо, влада ЕС заблокувала виділення Угорщині 7,5 млрд євро з передбачених для неї європейських коштів через проблеми з корупцією, а також "ковідних" 5,8 млрд євро на відновлення економіки. Через це Будапешт заблокував виділення 18 млрд евро макрофінансової допомоги Україні.

У підсумку країни ЄС погодилися розблокувати 6,3 млрд коштів, а також затвердилиплан витрат коштів з "ковідного" фонду - 5,8 млрд євро для Угорщини. Втім, це затвердження відбулося з умовами - Угорщина виконає 27 реформ у сфері боротьби з корупцією і незалежністю судової системи. 

Видання зазначило, що домовленість виглядає як перемога для Орбана, який місяцями домагався виділення цих коштів, блокуючи низку рішень ЄС.

Видання підкреслило, що на користь Орбана працювали два фактори: система ЄС, яка вимагає одностайності в багатьох важливих рішеннях, і сильне бажання ЄС зберегти єдність через триваючу біля його кордонів війну.

Блокування Угорщиною виділення грошей для України

6 грудня Угорщина заблокувала виділення Євросоюзом пакету макрофінансової допомоги для України на суму 18 млрд євро. Піля цього прем’єр Угорщини Віктор Орбан спробував переконати, що його країна не вдається до шантажу, хоч і заблокувала  макрофінансову допомогу ЄС для України.

Але вже 10 грудня Рада Євросоюзу досягла згоди щодо пакету фінансової допомоги для України на 2023 рік. Пропозицію Єврокомісії погодили через письмову процедуру і подадуть до Європарламенту на затвердження.

Вас також можуть зацікавити новини: