Виробники ЄС вимагають запровадити ембарго на алюміній з РФ / фото  REUTERS

Європейські виробники алюмінію за підтримки чотирьох країн Євросоюзу вимагають від ЄС запровадити ембарго на імпорт металу з Росії в рамках нового пакета санкцій проти РФ, повідомляє Politico.

Зазначається, що навіть через два роки після того, як президент Росії Володимир Путін почав повномасштабний напад на Україну, Європа все ще імпортує 9 відсотків алюмінію з Росії, таким чином профінансувавши Росію на суму близько 2,3 мільярда євро в 2022 році.

Втім, дипломати ЄС відмітили, що навряд чи повну заборону на метал запровадять до 24 лютого, тому що пропозиція Литви, Естонії, Латвії та Польщі, швидше за все, зустріне спротив з боку таких промислових країн, як Італія, що чинять опір заходам, які можуть призвести до підвищення цін.

Відео дня

Крім того, європейські промислові споживачі також виступають проти санкцій на алюміній. Як заявила в грудні група промислових споживачів ЄС FACE, це стало б "своєрідною економічною тактичною ядерною бомбою". Від імені італійської, німецької та інших виробничих галузей ЄС вона стверджувала, що "санкції не повинні використовуватися як зброя".

Новий пакет санкцій проти РФ

5 лютого стало відомо, що в новому, 13-му пакеті санкцій від Європейської комісії, не буде нових заборон на імпорт з РФ. Пропозиція Єврокомісії має розширити перелік російських компаній, яким фірми ЄС не зможуть продавати товари подвійного призначення. Втім, після ухвалення 13-го пакету Єврокомісія може запропонувати наступний, у якому вже можуть бути введені нові заборони на імпорт з РФ.

6 лютого повідомлялося, що згідно 13-го пакету європейських санкцій проти Росії Євросоюз хоче обмежити поїздки російських дипломатів країною, в якій вони акредитовані. Таким чином планується заборонити російським дипломатам пересуватися Шенгенською зоною.

Вас також можуть зацікавити новини: