Путін проговорився про фінансування найманців / фото REUTERS

Росію можуть внести до списку країн-спонсорів тероризму після того, як Володимир Путін зізнався, що "Група Вагнера" фінансувалася з державного бюджету. Про це повідомляє російське опозиційне видання "Можемо пояснити".

Так, у спробі принизити заслуги Євгена Пригожина після його швидкоплинного заколоту Володимир Путін заявив, що російська держава повністю забезпечувала так звану "ПВК Вагнер". Зокрема російський президент стверджував, що з травня 2022 року по травень 2023 року з федерального бюджету було виділено 86 млрд рублів на утримання цього угруповання. 

Пізніше російський пропагандист Дмитро Кисельов заявив, що з урахуванням різних держконтрактів "ПВК Вагнер" отримала в цілому понад 858 млрд рублів. 

Відео дня

"Сама ПВК "Вагнер" ризикує потрапити до списку терористичних організацій, і тоді її головного спонсора навіть не треба шукати", – зазначає видання.

Зараз в ЄС активно обговорюється питання визнання "групи Вагнера" терористичною організацією. Парламент Франції ще в травні ухвалив резолюцію з вимогою включити "Вагнер" в офіційний список терористичних організацій ЄС.

Вже зараз 11 країн і міжнародних організацій визнали Росію державою-спонсором тероризму: ПАРЄ, Парламентська асамблея НАТО, Європарламент, Литва, Україна, Латвія, Естонія, Чехія, Нідерланди, Польща і Словаччина. 

"Теоретично, визнання "Вагнера" терористичною організацією [на рівні ЄС] прискорить процес по внесенню Росії в такий список", — заявив австрійський політолог Мартін Малек. 

Видання зазначає, що головна мета таких резолюцій – тиск на США, які досі ухиляються від внесення Росії до свого списку країн-спонсорів тероризму. Якщо це станеться, американські суди зможуть розглядати приватні і державні позови проти Росії і призначати по них компенсації за рахунок заморожених активів РФ.

Заколот Пригожина - останні новини

3 липня Міністр оборони РФ Сергій Шойгу вперше публічно висловився про події 23-24 червня, коли Євген Пригожин повів своїх найманців на Москву з метою "домагатися справедливості" і захопити самого Шойгу. У своєму коментарі російським медіа міністр подякував російським військовим за відмову перейти на бік "вагнерівців".

На думку російського правозахисника Володимира Осечкіна, Пригожин зміг "виторгувати" у Путіна безперешкодну евакуацію в Білорусь в тому числі завдяки наявності компромату. За роки "співпраці" з Путіним у Пригожина накопичився солідний запас доказів причетності Кремля до терактів за кордоном.

Вас також можуть зацікавити новини: