Красуліна розповіла, чому перемовини з Пригожиним вів саме Лукашенко / скріншот

Російський диктатор Володимир Путін відправив посередником на переговори з ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка не просто так. У такий спосіб він прагнув уникнути відповідальності за домовленості та надані Пригожину обіцянки.

Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила прес-секретар Світлани Тихановської Анна Красуліна. Вона наголосила, російські військові поважають Пригожина більше, ніж міністра оборони Сергія Шойгу. Це зумовлено тим, що, на відміну від глави Міноборони РФ, ватажок "вагнерівців" був на передовій і знає про проблеми військових зсередини.

"Воювати проти Пригожина російські війська не хотіли. Путін, у якого за 200 км від Москви стояв Пригожин, озброєний до зубів, був готовий пообіцяти йому все. Просто все. Звичайно, у таких випадках зручніше обіцяти не самому, а ротом Олександра Григоровича. Чому? Тому що, по-перше, потім можна буде все звалити на нього: це обіцяв не я, це до Лукашенка питання. По-друге, Лукашенко буде старатися і справді пообіцяє навіть ще більше, що гарантував Путін", – зауважила Красуліна. 

Відео дня

При цьому, на її думку, Пригожин не знає, що Лукашенко бреше.

"Усе, що говорить Лукашенко, мало того, що треба ділити на вісім, найкраще ще знак міняти", – резюмувала вона.

Заколот Пригожина: що треба знати

23 червня власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин повідомив, що по позиціях його найманців завдала удар російська армія. Він заявив, що йде "зупинити" міністра оборони Сергія Шойгу. Протягом доби "вагнерівці" змогли безперешкодно перетнути російський кордон, фактично взяти під контроль Ростов та майже дійшли до Москви. 

Проте за 200 км до столиці РФ переворот вирішили скасувати. Пригожин зупинив рух військової техніки на Москву після перемовин з Олександром Лукашенком, які провели за погодженням Путіна. Що йому пообіцяли – загадка, проте відомо, що "вагнерівцям" надали гарантії безпеки, а сам Пригожин поїде до Білорусі.

За даними росЗМІ, заколот Пригожина обернувся втратами для російської армії. Різні ресурси пишуть, що втрати Міноборони РФ становлять від 13 до 20 військових. Водночас влада РФ офіційної інформації з приводу кількості загиблих військових не надавала.

Вас також можуть зацікавити новини: