Ізраїль 10 днів жорстко бомбардує Газу / фото ua.depositphotos.com

Заяви офіційних представників ООН про "сотні" дітей, загиблих в Газі від ізраїльських ударів, як мінімум частково засновані на повідомленнях схильної до брехні і фальсифікацій пропаганди ХАМАС. Про це пише німецьке видання Bild за підсумками невеликого журналістського розслідування.

Так, днями представник ЮНІСЕФ Джеймс Елдер заявив, що в Газі "вбито і поранено сотні дітей". Редакція Bild направила запит до ЮНІСЕФ, щоб дізнатися, на чому засновані ці дані. 

Отримана відповідь не стосувалася конкретно Гази, але в ній було сказано, що дані про загибель дітей у конфліктах організація отримує "від персоналу ООН та інших джерел на місці, правозахисних організацій, НУО, органів охорони здоров'я та ЗМІ". 

Відео дня

У випадку з нинішнім конфліктом між Ізраїлем і ХАМАС про "мученицьку смерть" понад 700 дітей в Секторі Гази заявило "Міністерство охорони здоров'я Палестини", яке з 2007 року знаходиться під повним контролем ХАМАС.

Крім того, про 1030 загиблих дітей в Газі повідомляла неурядова організація Defense for Children International. Але і до неї немає довіри, оскільки в своїх заявах вона "використовує риторику ХАМАС", зазначає Bild.

На питання про те, чи перевіряє ЮНІСЕФ достовірність даних, отриманих від подібних джерел, в організації заявили, що "перевірити велику кількість жертв неможливо моментально". На своє виправдання в ЮНІСЕФ зазначили, що вони використовують формулювання "про загибель дітей повідомляється" для таких ситуацій.

"Але Елдер не використовував слово "повідомляється", а заявив про загибель "сотень дітей" як про перевірений факт. При цьому ЮНІСЕФ відмовилася надати Bild список загиблих дітей", – зазначають автори публікації.

Також видання зазначає, що загибель дітей в Газі не підлягає сумніву, але принциповим є питання їхньої кількості. "Бойовики ХАМАС часто використовують їх як живий щит і поширюють фейкові кадри з убитими", - пише BILD, наодячи приклади таких фальсифікацій.

Ізраїль проти ХАМАС - удари по Газі

Як писав УНІАН, протягом останніх 10 днів армія Ізраїлю безперервно завдавала авіаційних ударів, як стверджується, по об'єктах ХАМАС в Газі. Найбільш потужні удари були в ніч на 16 жовтня.

На цьому тлі в ООН заявили, що блокада Сектора Гази порушує міжнародне право. Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк назвав те, що відбувається "вибухонебезпечною ситуацією на пороховій діжці" і закликав впливові держави "розрядити" ситуацію.

Вас також можуть зацікавити новини: