Гутерріш заявив, що навіть у війни є правила / фото twitter.com/antonioguterre

Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що криза в секторі Газа досягла "нового небезпечного мінімуму".

"За жахливими терористичними нападами ХАМАС на Ізраїль, в результаті яких минулої суботи загинуло понад 1200 осіб і ще тисячі отримали поранення, послідували інтенсивні бомбардування сектора Газа, в результаті яких вже загинуло 1800 осіб і ще тисячі отримали поранення. Нам потрібен негайний гуманітарний доступ по всій території Гази, щоб ми могли доставити паливо, їжу та воду всім, хто цього потребує. Навіть у війни є правила", - сказав він.

За його словами, переміщення 1,1 мільйона людей через густонаселену зону бойових дій в місце, де немає їжі, води, коли вся територія знаходиться в облозі, вкрай небезпечне, а в деяких випадках просто неможливе. 

Відео дня

"Лікарні на півдні Гази вже заповнені і не зможуть прийняти тисячі нових пацієнтів з півночі. Система охорони здоров'я знаходиться на межі краху. Морги переповнені; одинадцять медичних працівників були вбиті під час виконання службових обов'язків; і за останні кілька днів сталося 34 напади на медичні установи", - додав генсек.

Ситуація в секторі Газа

Раніше Ізраїль закликав палестинців покинути Газу перед повномасштабним наступом. Організація "Лікарі без кордонів" повідомила, що ЦАХАЛ дав лікарні Аль-Ауда наказ евакуювати персонал і пацієнтів протягом двох годин.

Терористичне угруповання ХАМАС закликало жителів півночі сектора Гази залишатися в своїх оселях незважаючи на наказ Ізраїлю евакуюватися в південну частину анклаву. 

Вас також можуть зацікавити новини: