Експерт розповів, чого очікувати від виборів у Туреччині / фото УНІАН, Сергій Нужненко

Зміна влади у Туреччині може ускладнити, а не полегшити життя для України, або ж навпаки.

Про це в коментарі УНІАН щодо запланованих на 14 травня президентських виборів у Туреччині заявив директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. "Це (ймовірна зміна влади у Туреччині – УНІАН) нова проблема, через невизначеність. Ми досі більш-менш розуміли геополітичний малюнок поведінки Ердогана (нинішній президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган – УНІАН). І нашим, і вашим. Це те, що називається геополітичний світ. Він з одного боку допомагає Росії, з іншого – Україні, з третього – Заходу освоїти тюркський світ, Центральну Азію. Четвертий бік – це кут НАТО. Тому, коли прийде нова влада, нам доведеться, і не тільки нам, а всім сусіднім країнам з Туреччиною, розшифровувати, що це означає", - сказав він.

Експерт відзначви, що Україна стрімко рухається до НАТО, а Туреччина є однією з тих країн, які якраз забороняють розширення Альянсу. "Бачили, які складнощі: Швеція не може потрапити через заборону Туреччини, Фінляндія ледве прорвалася. Більш того, синхронізація Туреччини та Угорщини теж для нас була великою геополітичною проблемою. А зараз Україна заявила про необхідність зупинення "Турецького потоку", а це, звичайно, виклик для Стамбула", - зазначив експерт.

Відео дня

За його словами, у разі зміни влади у Туреччині і перемоги опозиції, невідомо, в який бік в геополітичному плані вона рухатиметься. "Вона може бути гіршою часів Ердогана, а може бути простішою. Тобто, відкрито і прямо стати на бік України. А це означає закрити для російських підводних човнів і надводного флоту турецькі протоки Босфор і Дарданелли. Це було б чудово для України. Ми б тоді набагато спокійніше займалися звільненням Криму або, принаймні, наші війська відчували б себе спокійніше. А з Ердоганом ці номери не проходять. Він дуже уважно маніпулює своєю головною геополітичною зброєю – турецькими протоками", - пояснив Небоженко.

Тому, з його слів, як поведе себе опозиція у разі приходу до влади, важко сказати. "При цьому, не варто забувати, що в Туреччині давно не було перевороту. Це означає, що нинішня турецька армія, яка повністю складається з прихильників Ердогана, – він дуже почистив армію за цей час, – невідомо як поставиться до перемоги іншого кандидата. Не варто забувати, що там було близько шести переворотів, і тільки останній був невдалим. Це теж може стати несподіванкою і для Туреччини, і для нас. У них великий досвід у проведенні переворотів. Так що, це ускладнює, а не полегшує життя України, оскільки ми вже знали Ердогана, як він діє, його хитрощі, його лисячі звички, ми розуміли, як він ставиться до інших країн, до нас. Ми не знаємо, як нова влада поставиться до України. Тут не можна однозначно сказати, одразу виникає дуже багато питань. І найголовніше – про допуск російських кораблів до Босфору і Дарданелли. Якщо нова влада буде створювати проблеми для Росії, то це вже автоматично створює нам переваги, а якщо почне загравати з Росією, то для нас це негативно", - розповів експерт.

Вибори у Туреччині: що відомо

Президентські вибори в країні мають пройти 14 травня 2023 року. Основними кандидатами, за даними опитування, є нинішній президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган і представник від опозиції Кемаль Киличдароглу.

Вчора Ердогану стало погано у прямому ефірі, зйомку інтерв'ю довелося зупинити. Коли її відновіили, він поскражився на проблеми зі шлунком. 

Згодом журналісти повідоимили, що у президента стався інфаркт міокарда. Водночас у його партії назвали ці новини "аморально неправдивими".

Вас також можуть зацікавити новини: