Інформація про нібито "інфаркт" у Реджепа Ердогана може вплинути на результати виборів у Туреччині, вважає експерт / фото REUTERS

Політолог Володимир Фесенко розповів, які наслідки може мати програш президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана на виборах.

Про це він сказав у коментарі УНІАН. Відповідаючи на запитання щодо інформації, що у Ердогана начебто стався інфаркт, і який вплив це може мати на політичну ситуацію, Фесенко зауважив, що це може вплинути на результати президентських, а можливо, й парламентських виборів у Туреччині, які мають відбутися 14 травня.

"Оскільки погіршення стану здоров'я Ердогана... Поки команда його спростовує, але якщо це підтвердиться, то по-перше, це призведе до зменшення інтенсивності його участі у фінальному етапі виборчої кампанії, а по-друге, на мотиви голосування частини виборців це теж може вплинути", - сказав експерт.

Відео дня

Так, на його думку, потенційно це може зменшити шанси Ердогана виграти ці вибори.

"Якщо Ердоган не виграє президентські вибори, піде з влади, - на що це вплине? Не на Україну. А от на переговорний процес по деяких напрямках це точно вплине. Це може створити таку заплутану ситуацію навколо продовження "зернової угоди", - зазначив Фесенко.

Політолог зауважив, що вона зараз "і так у кризовому стані".

"Дуже велика ймовірність, що якраз після виборів, коли закінчується умовна дія "зернової угоди", тому що Росія продовжила тільки на 90 днів, то Росія може демонстративно, в стилі свого традиційного шантажу, припинити участь у "зерновій угоді". Раніше Ердоган тут відігравав активну роль, а без участі Ердогана, поки набуде повноважень новий президент, якщо буде новий президент, то це, безумовно, ускладнить ситуацію з продовженням "зернової угоди", - сказав Фесенко.

Він також зауважив, що Ердоган був "ідеальним нейтральним посередником" між Росією та Україною.

"Інших таких немає. Саме ідеальних, повністю нейтральних. Тому що у Ердогана були близькі і довірливі стосунки і з Путіним, і з Зеленським. Інших таких державних лідерів немає. Китай от намагається активізувати свою переговорну миротворчу участь, але Китай, скажімо так, ближчий до Росії, у Китаю протистояння зі США, у Китаю власні інтереси дуже потужні", - зауважив політолог.

Так, вважає він, Китай не може бути повністю нейтральним посередником, тоді як у Ердогана була "унікальна функція".

"Туреччина, я думаю, навіть без Ердогана продовжить свої миротворчі зусилля. Але, безумовно, якщо з'явиться новий очільник Туреччини, то у нього не буде такого потужного авторитету як у Ердогана. З іншого боку, прихід нового очільника Туреччини, скажімо так, зменшить напругу, скоріше за все, в стосунках між Туреччиною і Заходом. Можливо, зніме перешкоди на вступ Швеції до НАТО", - сказав Фесенко.

Цікаві новини Туреччини - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, 25 березня у повідомленні Реджепа Ердогана у Twitter йшлося про те, що він знову виступає за переговори між Україною та Росією з метою припинення війни, але дякує підозрюваному у скоєнні воєнних злочинів президенту Росії Володимиру Путіну за продовження дії "зернової угоди".

Як відомо, 26 квітня Ердогану стало зле під час інтерв'ю в прямому ефірі. Зйомку зупинили. За 10 хвилин ефір відновили. Ердоган перепросив і пояснив, що йому стало зле через проблеми зі шлунком. Після цього він відповів на ще кілька запитань і ефір завершився.

Згодом турецькі ЗМІ написали, що у Ердогана стався інфаркт міокарда.

У партії Ердогана заперечили чутки про те, що у нього стався інфаркт. Речник Партії справедливості та розвитку Омер Челик заявив, що це "аморальні неправдиві новини".

Вас також можуть зацікавити новини: