Українські хакери групи "BLACKJACK", що знищити дата-центри РФ, співпрацювали з СБУ / фото ua.depositphotos.com

Українські хакери у співпраці з кіберфахівцями СБУ знищили дата-центр, яким користувався російський військово-промисловий комплекс (ВПК) та інші бізнес-гіганти. Про це УНІАН повідомили поінформовані джерела.

"У хмарному сервісі OwenCloud.ru свої дані тримали більше 10 тисяч юросіб - підприємства російського ВПК, нафтогазового, металургійного, авіакосмічного комплексів, а також телекомунікаційні гіганти. Серед них: "Уральський завод цивільної авіації", "НВП "РУБИН" (входить до складу холдингу "Роселектроніка"), "Уральський завод спецтехніки", Газпром, Трансгаз, Лукойл, Роснафта, "Норільський нікель", Ростелеком, Телеком, Мегафон", - зазначило джерело.

Зазначається, що це була спільна операція української хакерської групи "BLACKJACK" з кібердепартаментом СБУ. Було знищено більш ніж 300 ТБ даних. Це - 400 віртуальних та 42 фізичних сервери, на яких розміщувалися внутрішня документація, резервні копії та інші програми. Через них клієнти віддалено керували виробничими процесами на підприємствах. 

Відео дня

Джерело зазначило, що знищення російського хмарного сервісу стало відплатою за атаку на український дата-центр "Парковий" у січні цього року. Тоді ряд українських компаній та відомств повідомили про технічні збої у роботі своїх сайтів та недоступність до електронних послуг.

Українські хакери знищили ІТ-інфраструктуру Росії / Джерело УНІАН

Останні кібератаки РФ на Україну

Одна з останніх наймасштабніших кібератак Росії сталася 25 січня: тоді вебсайти та кол-центри компаній "Нафтогаз" та "Газмережі" не працювали через збій. 

Прес-служба НАК "Нафтогаз України" зазначала, що зафіксовано масштабну кібератаку на один із дата-центрів, який використовують компанії. 

З початку війни з Росією українські компанії неодноразово ставали жертвами кібератаки російських хакерів. Ставалися як незначні, так і серйозні випадки.

12 грудня 2023 року на певний час перестали працювати сервіси "Київстару".

Вас також можуть зацікавити новини: