Союзники по НАТО "стурбовані безпекою" зв'язків Угорщини з Росією / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Союзники Угорщини по НАТО висловили стурбованість з приводу безпеки, засудивши прем'єр-міністра Віктора Орбана за його зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним на цьому тижні, оголюючи зростаючі розбіжності з приводу зв'язків Будапешта з Москвою.

За словами представника посольства США, посли членів Організації Північноатлантичного договору в Угорщині скликали зустріч в Будапешті в четвер, щоб обговорити проблеми, що виникли після зустрічі угорського лідера з Путіним в Пекіні у вівторок, пише Bloomberg.

"Ми вважаємо Угорщину союзником, але в той же час ми бачимо, що Угорщина поглиблює свої відносини з Росією, незважаючи на жорстоку війну проти України", - заявив посол США Девід Прессман. Він додав, що союзники по НАТО "стурбовані безпекою" зв'язків Угорщини з Росією.

Відео дня

На зустрічі в Будапешті також був присутній посол Швеції, країни ЄС, чий вступ до НАТО відклав Орбан, а також посол Туреччини.

Угорщина наполягає на тому, що вона буде підтримувати зв'язки з Росією, почасти для того, щоб зберегти відкритими лінії зв'язку з Москвою і працювати над "мирним" вирішенням проблеми України, заявив офіційний представник уряду Золтан Ковач. За його словами, зустріч Орбана і Путіна відбулася саме в цьому контексті.

"Це одна з головних причин, по якій Угорщина підтримувала дипломатичні відносини з Росією, поряд з очевидною економічною реальністю енергетичної залежності", - сказав Ковач.

Але оцінка лідерів НАТО була частково різкою. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас назвала цей обмін "дуже, дуже неприємним", особливо в контексті угорської історії.

"Як можна потиснути руку злочинцеві, який вів агресивну війну, особливо вихідцю з країни з такою історією, як Угорщина?" - розповіла Каллас.

Зустріч Путіна і Орбана в Китаї

Орбан став першим лідером Євросоюзу, який зустрівся з президентом Росії після того, як в березні проти нього був виданий міжнародний ордер на арешт у зв'язку з передбачуваними військовими злочинами на Україні. Угорський прем'єр підірвав єдність Заходу, уклавши енергетичні угоди з Росією, намагаючись обмежити допомогу Україні, затримуючи розширення НАТО і публічно закликаючи ЄС скасувати економічні санкції, введені проти Москви.

Пізніше глава Адміністрації Орбага Гергей Гуйяш спробував виправдати Орбана за те, що він війну РФ проти України "військовою операцією". 

Вас також можуть зацікавити новини: