27 лютого стало відомо, що Україна не їде на "Євробачення 2019". Про це офіційно заявили члени правління НСТУ.

Читайте такожУ "Суспільному" пояснили, як скандальні Anna-Maria потрапили на Нацвідбір Євробачення

Тимур Мірошниченко, який був ведучим "Євробачення 2017", коли конкурс проходив в Україні, прокоментував ситуацію.

На своїй сторінці в Instagram Тимур Мірошниченко не тільки розглянув всі сторони конфлікту, але і назвав винних у тому, що Україна не їде на "Євробачення" в 2019 році.

"Чотири роки тому керівництво тоді ще не Суспільного, а державного телебачення (у персональному складі частково одні і ті ж люди) делегувало право проводити Нацвідбір комерційному каналу. Причина проста - відсутність коштів на організацію. Відтоді ж на період відбору на Першому завжди "розслаблювали булки", адже і так все зробить СТБ. Останні цим прекрасно користувалися: робили собі шоу, відбирали за власним баченням і бажанням учасників, отримували високі рейтинги і збирали всі відповідні "вершки". Так би було і в цьому році, якщо б фінал відбору не перетворили на політичне шоу з музичними паузами", - пише Мірошниченко.

Крім того, Тимур Мірошниченко висловив свою думку щодо скандального договору НСТУ, який відмовилася підписати переможниця Нацвідбору на "Євробачення 2019" співачка MARUV.

"У порівнянні зі стандартним контрактом, який підписували всі представники України (і не тільки, це типовий договір для будь-якої країни), додалося тільки два моменти: відмова від концертів в РФ і штрафні санкції. Щиро здивований, що другого пункту не було раніше. Тому що будь-який юрист скаже, що договір без фінансової відповідальності не дорожче паперу", – стверджує телеведучий.

ЄВРОБАЧЕННЯ. ЩО СТАЛОСЯ, ХТО ВИНЕН І ЩО РОБИТИ ДАЛІ Не хотів нічого писати. І так вже всі експерти висловили свої думки щодо цього питання. І здебільшого ті, хто «Євробачення» в очі не бачив. Альо після рішення НСТУ взагалі відмовитися від участі цього року, вирішив спробувати розкласти все по поличках. Буде дуже-дуже #longread 1️⃣ ПЕРЕДІСТОРІЯ Чотири роки тому керівництво тоді ще не Суспільного, а державного телебачення (у персональному складі частково одні й ті самі люди) делегувало право проводити Нацвідбір комерційному каналу. Причина була проста - відсутність коштів на організацію. Відтоді ж на період відбору на Першому завжди розслабляли булки», бо й так усе зробить СТБ. Останні цім чудово користувалися: робили собі шоу, відбирали за власним баченням і бажанням учасників, здобували високі рейтинги і збирали всі відповідні «вершки». Так було б і цього року, якби фінал відбору не перетворили на політичне шоу з музичними паузами. 2️⃣ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ Комерційний канал женеться в першу чергу за показниками. Моральна ж сторона процесу цікава тільки Суспільному. І питати за результат і за «якщо щось піде не так» будуть саме із Суспільного. 3️⃣ ТЕНДЕНЦІЯ Щороку на Нацвідборі виступають артисти, які регулярно гастролюють в РФ. Хтось каже, що це нормально, їхній, вибір, хтось - обурюється. Момент тонкий: законом і регламентом відбору не заборонено, моральна сторона - справа особиста. 4️⃣ ЩО СТАЛОСЯ Арбітр (НСТУ) вносити корективи до правил гри прямо перед фінальним свистком. Гравець (Марув) вирішує на ці правила не пристати. Спочатку виглядає це абсолютно логічним. А от коли емоції трохи вщухли, то виникло враження, що гравця або змусили це зробити, або гравець вирішив набити собі балів. Бо особливих передумов не підписувати договір не було. Читай далі. 5️⃣ УГОДА Порівняно зі стандартним контрактом, який підписували всі представники України (і не тільки, по суті це типовий договір для будь-якої країни), додалося лише два моменти: відмова від концертів у РФ та штрафні санкції. Щиро здивований, що іншого пункту не було раніше. Бо будь-який юрист вам скаже, що договір без фінансової відповідальності не дорожчий за папір. (продовження -> в каруселі 👀)

Публікація від Timur Miroshnychenko (@timur.miroshnychenko)

На думку Мірошниченка, в тому, що Україна не їде на "Євробачення 2019", винні:

НСТУ, бо віддала відбір комерційному каналу, мінімізувала свою участь у Нацвідборі, змінила правила гри перед фінальним свистком;

СТБ, тому що перетворив музичне шоу в політичне;

MARUV, тому що поставила власні інтереси вище, ніж національні (відмовившись від підписання договору, так і сталося);

Ми з вами своїми мережами в соцмережах/хейтерством/завищеною або відсутньою громадянською позицією/політизацією будь-яких процесів.

Як повідомляв УНІАН, раніше в EBU прокоментували відмову України від участі в "Євробаченні 2019".