Премʼєр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з Путіним і оскандалився заявою про війну в Україні / скріншот

На зустрічі із російським диктатором Володимиром Путіним у Китаї премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав війну РФ проти України "військовою операцією". Голова його адміністрації Гергей Гуйяш спробував виправдати Орбана за такі слова. 

У коментарі угорському телеканалу ATV Гуйяш відреагував на критику з боку посла США в Угорщині Девіда Прессмана, який сказав, що Орбан "вирішив стояти з чоловіком, чиї сили відповідальні за злочини проти людяності в Україні", вочевидь, говорячи про Путіна.

"Якщо згадати попередні роки, то ви побачите там зустрічі – багато зустрічей між Джо Байденом і президентом Путіним", – дорікнув керівник апарату Орбана. 

Відео дня

Проте журналіст зауважив, що ці зустрічі були тільки до того моменту, як Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. На це Гуйяш заявив про важливість "говорити про мир і необхідність покласти край російській агресії".

"Саме це прем’єр-міністр і робив, й іншим я б радив чинити так само", – спробував він виправдати Орбана.

Водночас Гуйяш уникнув прямої відповіді на запитання про те, чому Орбан на зустрічі з очільником Кремля назвав війну проти України "військовою операцією". Угорський чиновник нагадав, що офіційна позиція його країни – засудження війни та повага до територіальної цілісності України.

Заяви Орбана про Україну

Угорський премʼєр відрізняється проросійськими поглядами та заграванням із Кремлем. Слова про "військову операцію" – не перша скандальна заява  Віктора Орбана про Україну та війну, що її почала Росія.

Наприкінці вересня він цинічно висловився про шлях України до ЄС. Він заявив, що було б безпрецедентно прийняти в ЄС країну, коли "ми не знаємо її параметрів, оскільки війна все ще триває, ми не знаємо, наскільки велике її населення, оскільки вони тікають". 

Раніше він закликав Україну "укласти угоду" з Путіним та відмовитися від членства в НАТО. Зокрема, він пропонує "віддати" Росії український Крим.

Вас також можуть зацікавити новини: