День конституції України 2021 - дата / фото ua.depositphotos.com

День Конституції України – одне із найголовніших свят нашої держави. Вона, як відомо, є Основним законом держави й має найвищу юридичну силу.

Коли День Конституції 2021: дата та вихідні

Свято Дня української Конституції має фіксовану дату й кожного року відзначається 28 червня. Звісно ж, воно є офіційним вихідним днем.

У 2021 році День Конституції припадає на понеділок. Таким чином, завдяки цьому державному святу українці отримають три дні поспіль для відпочинку – з 26 по 28 червня.

Відео дня

День Конституції: історія свята

Читайте такожДень батьків 2021: якого числа відзначається, історія та значенняОсновний закон держави був ухвалений в ніч на 28 червня 1996 року. Народні депутати майже добу працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі без перерв. Цій важливій події передували 6 років важкої праці, консультацій, дебатів і домовленостей.

"Є Конституція!", – такими словами тодішній голова Верховної Ради Олександр Мороз сповістив про ухвалення Основного закону. Відбулося це голосами 315 народних обранців.

У преамбулі, тобто вступній частині, наголошується, що Рада ухвалила Конституцію від імені українського народу – громадян України всіх національностей.

Тому в день ухвалення Основного закону й святкується День Конституції.

Цікаві факти про Конституцію України

28 червня – День Конституції України – єдине державне свято, яке закріплене в самому Основному законі нашої держави.

Президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.

Вихідні на День Конституції 2021 року / фото uk.wikipedia.org

Починаючи з 1990 року й до ухвалення Основного закону, було запропоновано 15 проектів Конституції України. Найгостріші дискусії точилися довкола питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Криму та російської мови.

Президент України Леонід Кучма не був присутній на засіданні парламенту, однак прибув до сесійної зали за декілька хвилин до остаточного ухвалення.

У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. Вона містить 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Художник-графік Ігор Степанов витратив на її створення близько двох місяців.

2019 року в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

Вас також може зацікавити: