
Огірки і помідори для гарного врожаю потребують якісного підживлення. На щастя, не обов'язково купувати магазинну хімію.
Кропива є відмінним натуральним добривом для овочів. Вона насичує ґрунт азотом, покращує ріст, зміцнює імунітет рослин. Сьогодні розглянемо, як зробити настій із кропиви для поливу огірків і помідорів.
Як зробити настій із кропиви для помідорів і огірків
Для поливу дуже добре підійде класичний настій. Для нього беремо відро води і кілограм кропиви. Нарізаємо траву, заливаємо водою і настоюємо 5-7 днів на вулиці або в теплому місці.
Як підгодувати помідори кропивою:
- розбавляємо настій водою в пропорції 1 до 10;
- поливаємо раз на 10-14 днів під корінь.
Важливо не робити це занадто часто під час цвітіння і плодоношення. У кропиві багато азоту. Це може уповільнити розвиток плодів.
Трохи інші правила, як поливати огірки кропивою. Розбавляємо в тій же пропорції, але удобрюємо раз на 7-10 днів.
Цей настій можна використовувати для обприскування рослин, але тоді розводимо 1 до 20.
Важливо пам'ятати, що кропиву потрібно використовувати до її цвітіння. Після цього вона втратить усі свої властивості. Зберігати настій можна до 2 тижнів.
Також розглянемо, як удобрювати огірки кропивою із золою і дріжджами. Для першого варіанта беремо:
- кілограм свіжої кропиви;
- відро води;
- склянку деревної золи.
Кропиву подрібнюємо, додаємо у воду і всипаємо золу. настоюємо близько тижня, регулярно помішуючи. Розводимо в пропорції 1 до 10 зі свіжою водою і поливаємо під корінь раз на два тижні.
Для другого підживлення потрібно взяти:
- 500 грамів кропиви;
- піввідра води;
- пачку сухих дріжджів (10 г);
- дві столові ложки цукру.
Зелень нарізаємо і заливаємо водою. Додаємо дріжджі з цукром, перемішуємо. Два-три дні настоюємо в теплі. Якщо з'явиться піна, то не лякайтеся - це нормально. Розводимо літр настою у відрі води і поливаємо раз на десять днів під корінь.
Також можна зробити потужне підживлення, яке включатиме всі ці корисні компоненти. Для нього беремо:
- кілограм кропиви;
- відро води;
- склянку золи;
- пачку дріжджів;
- дві столові ложки цукру.
Змішуємо все разом і залишаємо на три-п'ять днів, накривши марлею. Коли припиниться активне бродіння - настій готовий. Його розводимо в пропорції 1 до 15 і поливаємо раз на два тижні.