Наперекір всім викликам незламні українці все рівно готуються до свята / depositphotos.com

Другий воєнний Великдень: як змінилась вартість святкових делікатесів

08:00, 08.04.2023
8 хв.

Незабаром до нас прийде Великдень, який традиційно супроводжується приготуванням різноманітних страв та святкуванням в колі найближчих. УНІАН з’ясовував, як змінились ціни на святкові страви та що на це впливає.

Вже другий рік поспіль одне з найважливіших свят для українців Великдень наближається до нас в часи страшної масштабної війни, яку розв’язала на наших теренах країна-терорист Росія. Ворог намагається забрати в нас не лише наші землі, а й традиції, звичаї та й загалом спокійне повсякденне життя.

Але наперекір всім викликам незламні українці все рівно готуються до свята, аби пригадати турботи мирного життя і мати нагоду по можливості знов зустрітись з рідними та близькими. Адже поки ми пам’ятаємо і шануємо наші традиції, доти й житиме нація.

Киянка Віра Вадимівна розповіла кореспонденту УНІАН, що вже продумує меню до столу і чекає в гості на свято найближчих людей.

Відео дня

"Я почала прописувати меню на Великдень. Також продумую, як буду прикрашати паски. Адже чекаю в гості сина з сім’єю. Тож хочу порадувати онуків чимось гарним і смачненьким", – говорить вона.

Столична мешканка додала, що найближчим часом піде в супермаркет закуплятись продуктами. Адже вважає, що чим ближче до свята, тим вибір буде меншим. Але якими будуть на все це ціни?

Здорожчання головних атрибутів Великодня

З давніх давен головними стравами на Великодньому столі українців є традиційні оздоблені глазур’ю з посипкою паски та фарбовані яйця. Цього року, як і зазвичай, ці символи обов’язково будуть в святковому меню. Проте їхнє приготування здорожчало в порівнянні як з минулим роком, так і з довоєнним часом.

"Цього року приготування 3-4 пасок в домашніх умовах з інгредієнтів із супермаркету (борошно – 22,2 гривень за кг, вершкове масло – 69,7 гривень за 200 г, молоко – 23 гривні за 500 мл, яйця – 56,4 гривень за 8 штук, дріжджі сухі – 9 гривень за 12 г, родзинки – 32,2 гривень за 200 г, цукор – 10,2 гривень за 300 г та цукрова пудра – 6,5 гривень за 100 г, ванілін – 6,5 гривень) без урахування витрат на електрику обійдеться приблизно в 236,6 гривень. Тобто на 27,1 відсотків більше, ніж минулого року та на 43 відсотки більше, ніж у довоєнний Великдень", – зазначив в коментарі УНІАН аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.

Він додав, що найбільше з минулорічного квітня подорожчали яйця (в 2 рази), цукор ( на 29 відсотків) та родзинки (на 28 відсотків).

"Рекордсменом зі здорожчання на Великодньому столі стали яйця: на початок квітня ціни становлять 66,90 – 74,15 гривень за 10 штук в супермаркетах, що вдвічі більше, ніж в квітні 2022 року (33 гривень/10 штук). Якщо порівнювати з 2021 роком, то здорожчання склало 87 відсотків", – підкреслив аналітик.

Рекордсменом зі здорожчання на Великодньому столі стали яйця / blog.viva.org.pl

За його прогнозом, впродовж наступних двох тижнів ціни на яйця або протримаються на цьому ж рівні, або зростуть, але не більше ніж на 8-10 відсотків.

"Очікувати зниження цін до Великодня не варто, лише влітку ціна може бути меншою на 25-30 відсотків. Це пов’язано з тим, що поголів’я поступово відновляється, а витрати на виробництво у теплий період часу повинні зменшитися", – пояснив Гопка.

Що стосується дрібничок для декору, які знадобляться для оздоблення пасок та фарбування яєць, як зазначили аналітики сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, тут ціни різняться та залежать від різновиду прикрас.

Однак, якщо говорити про мінімальну вартість, фахівці сервісу промоніторили асортимент супермаркетів та ціни на подібні товари й з’ясували, що вартість набору барвників для яєць цьогоріч стартує від 12,90 гривень, а наклейки від — 8,90 гривень.

"Декоративна кондитерська присипка, якою зазвичай прикрашають паски, посипаючи її на глазур, нині вартує від 15 гривень за 100 грамів. Водночас глазур можна придбати по мінімальній ціні від 10,90 гривень за 75 грамів", – проаналізували експерти.

Ціни інших Великодніх страв

Окрім пасок та крашанок українці на Великдень готують також м’ясні страви, доповнюють святковий стіл свіжими овочами та фруктами, сиром, вином. Та цей перелік теж зазнав значного цінового зростання.

Щодо м’яса, як зазначили в УКАБ, то свинина вже здорожчала та станом на початок квітня ціни в супермаркетах є такими: свиняча лопатка – 165,90 - 179 гривень/кг (за рік подорожчала на 44 відсотки, порівняно з 2021 роком - на 58 відсотки); свиняча грудинка –169 –171 гривень/кг (за один рік ціна зросла на 55 відсотків, за два – на 64); сало домашнє – 179-186,10 гривень/кг (+13 та +36 відсотків відповідно); буженина – 439-459 гривень/кг (+34 відсотка).

В асоціації прогнозують, що до Великодня ціни ще можуть збільшитися на 5-10 відсотків, оскільки стабільно тримається попит.

Аналітики Zakaz.ua зазначають, що придбати вже готові традиційні м’ясні делікатеси для Великоднього кошика буде дорожче.

"Середня ціна на домашню печену ковбасу в супермаркетах становить близько 449 гривень/кг, тоді як запечена буженина вартує близько 469 гривень/кг", – підрахували вони.

За словами директора Інституту аграрної економіки Юрія Лупенка, порівняно з 2022 роком ціна на овочі зросла на 1,1-25 відсотків: томати тепличні – до 85-100 гривень за 1 кг, огірки – до 140-165 гривень за 1 кг. Ціна на яблука залежить від сорту і зросла в середньому на 15 відсотків – до 20-27 гривень за 1 кг.

За твердий сир доведеться заплатити 375 - 457,50 гривень за 1 кг, за м’який сир – 30-38 гривень за пачку 200 грамів. А пляшка церковного вина "Кагор" коштує 80-135 гривень за пляшку.

До Великодня ціни ще можуть збільшитися на 5-10 відсотків, оскільки стабільно тримається попит / фото УНІАН (Микола Тис)

Чому підскочили ціни

Проаналізувавши дані експертів, можна відмітити, що всі складові Великоднього столу в значній мірі подорожчали. Що ж провокує їхні ціни зростати?

Загалом цього року на ціну святкового столу впливають загальноекономічні проблемами та війна. Зокрема, серед факторів є й проблеми з використанням енергоресурсів, що були цієї зими, скорочення виробництва та збільшення витрат, логістичні проблеми.

"Сезонний фактор росту цін присутній також, але він менший, ніж це було в минулі роки. І на це впливає декілька чинників: зменшення купівельної спроможності українців, що розуміють продавці; виїзд українців до інших країн впродовж повномасштабної війни, що також послаблює загальний попит і не дає цінам збільшуватися шаленими темпами", – пояснили в УКАБ.

Але не зважаючи на ціновий злет, як повідомили УНІАН в мережі супермаркетів Novus, попит від довоєнного особливо не відрізняється. Тож напередодні Великодня в їхніх магазинах традиційно купують свіже м’ясо, яйця, Великодні прикраси, декор для паски (родзинки, цукати), крашанки, червоне вино, борошно, томати та огірки, готові м’ясні вироби.

"Цього року все традиційно, на відміну від 2022 року, коли асортимент товарів у Києві був набагато скромнішим. Також у столиці перебувала менша кількість жінок, а отже був знижений попит на інгредієнти для приготування паски. Перевагу віддавали вже готовій, яку випікають наші пекарі", – розповіли в мережі.

Тому, не зважаючи на намагання нашого кривавого ворога відібрати в нас те, що є дійсно цінним, українці й цьогоріч будуть по можливості вшановувати Великодні традиції та збирати за столом рідних та друзів. Хоча й ціни на святкові страви зросли, проте кожен сам може обрати на свій смак і гаманець те, що йому до вподоби.

Не забуваймо також і про тих, завдяки кому ми маємо змогу планувати та святкувати цей Великдень. Тому кожному з нас варто напередодні свята привітати наших мужніх захисників якимись смаколиками або ж грошовими внесками на підтимку їхньої боєздатності. І нехай цей Великдень несе нам хоч на короткий час відносний спокій та наближення такої бажаної Перемоги!

Альона Кириченко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся