В Україні скоро подешевшає цибуля / фото ua.depositphotos.com

Українські фермери масово посадять цибулю через її вигідність, тому ціна на неї почне падати у червні.

"Така ситуація з цибулею (високі ціни - УНІАН) у нас продовжиться до середини червня. Я не думаю, що ціна буде сильно рости, бо вже почалися поставки цибулі з теплих країн. Хіба десь перед Великодніми святами ми побачимо десь 3-4% зростання", - сказав член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі телемарафону.

Пенздин зазначив, що цибуля в Україну поступає навіть з Єгипту, хоча раніше основні поставки були з Херсонщини. Цибуля виросла в ціні за рік в 2,5 рази, а морква - у два рази. При цьому картопля не здорожчала, зазначив він.

Відео дня

Експерт прогнозує, що велика кількість фермерів в цьому році почнуть масово садити цибулю, бо це вигідно. Тому вже восени ціна на неї впаде суттєво, а зниження розпочнеться у другій половині червня, коли на ринки почне поступати цибуля з відкритого ґрунту.

Ціни на продукти в Україні

Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики, ціни на товари і послуги в Україні у 2022 році в середньому виросли майже на 23%. Зростання споживчих цін на овочі становило 68,5%, рибу та продукти з риби – на 30,3%, хліб і хлібопродукти – на 29,7%. Ціни на харчові продукти в цілому зросли на 27,1%, на алкогольні напої та тютюнові вироби – на 17,4%.

Як повідомляв УНІАН, з початку року в Україні почала дорожчати цибуля. Так, на початку березня ціни на неї досягати 52-58 грн/кг.

За інформацією експертів, це відбулось, зокрема, внаслідок відсутності поставок з Херсонщини, яка займала 35% ринку української цибулі. Також цього року не буде весняного імпорту з Туркменістану, тому що раніше ці поставки йшли транзитом через територію країни-окупанта.

Вас також можуть зацікавити новини: