Експерт розповів про можливі наслідки припинення "зернової угоди" та спрогнозував коливання цін / фото УНІАН, Олег Куцький

Експерт розповів про можливі наслідки припинення "зернової угоди", в якій були задіяні три порти Великої Одеси.

Свою думку під час брифінгу у медіа-центрі "Україна-Одеса" висловив генеральний директор української аграрної конфедерації Павло Коваль. 

Він зазначає, що треба розглядати кілька сценаріїв. Це - експорт продовольства без "зернової угоди", про її дію в іншому форматі та повернення до "коридору", який існував, але без участі РФ. 

Відео дня

За словами експерта, без функціонування морських портів логістика є дуже складною - за таких умов українські аграрії вже працювали у 2022 році. Зокрема, на червень минулого року, задіяв залізницю, автомобільне сполучення та дунайські порти на Одещині, аграрії вийшли на перевалку 2 млн-2,5 млн тонн щомісячно. Це - вдвічі менше, ніж потрібно у піковий сезон, але наразі є певні резерви, як у залізничному сполученні, так і на Дунаї. Крім того, фахівець акцентує, що є певні організаційні нюанси - треба запровадити заходи щодо зменшення черг на прикордонні на заході України.     

За його даними, в останній час "зернова угода" діяла досить умовно. 

"З кінця червня (2023 року – УНАН) два порти Великої Одеси майже не працювали, порт "Південний" не працює понад місяць через забаганки РФ…", - констатує Коваль.

Експерт додає: через зрив "зернової угоди" на президента РФ Володимира Путіна наразі тиснуть, як його друзі, так й опоненти. На думку Коваля, саме цього Путін прагне, щоб підвищити свої "ставки", та досягає цього, зокрема тими ж бомбардуваннями одеських портів, одне із яких відбулося сьогодні вночі. 

Коваль акцентує: РФ спекулює темою Кримського мосту, пошкодження якого, нібито, стало "відповіддю" у вигляді ударів по Одещині. Але експерт нагадує: Росія і раніше завдавала ударів по портовій інфраструктурі, натякаючи таким чином на свою значущість у "зерновій угоді".  

"Це така собі геополітична боротьба, такий терористичній підхід, який  дуже властивий РФ", - акцентує гендиректор конфедерації.

Він також нагадав, нещодавно президент України Володимир Зеленський заявляв: Україна готова працювати по зерновій угоді без участі РФ. У цьому контексті, експерт каже, що зараз невідомо, як на це відреагують інші країни, наприклад, Туреччина. Бо при такому розкладі вже йдеться про необхідність військового конвоювання цивільних суден з продовольством. Можливо, Туреччина могла б це забезпечити, однак потрібна згода інших "гравців" - країн-партнерів, які мають безпосереднє відношення до створення "коридору", суден, вантажів тощо.  

На думку Коваля, у "зерновому питанні" ще напрацьовуватимуться якісь моделі, бо вже зараз ціни на продовольство, зокрема, на пшеницю значно зросли. Як пояснює Коваль, це означає, що без українського зерна, в тому числі, нового врожаю на світових площадках буде спостерігатися суттєве коливання цін. 

"Це дуже погані ігри Росії", - наголошує експерт.

Він додає, якщо говорити про ціну на внутрішньому українському ринку на аграрну продукцію, то за умов поганої логістики, вона знижуватиметься. 

РФ вийшла з зернової угоди та вдарила по морських портах України

Як повідомляв УНІАН, 17 липня сплив термін дії зернової угоди, та РФ заявила, що відмовляється її  продовжувати

Президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити дію зернової ініціативи без участі Кремля, а РФ почала погрожувати "ризиками".  

Останні дві ночі окупанти завдають ударів по півдню України, зокрема, по Одещині - її морських портах. Є певні руйнування, в тому числі портових терміналів та цивільних складів, які не мають  прямого відношення до портів. Є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджені житлові будинки.

Вас також можуть зацікавити новини: