Поки що українці не відчувають зростання вартості пального у цінах агропродукції / колаж УНІАН, фото УНІАН, Facebook: Олег Пендзин

Якщо українські аграрії не матимуть можливості продавати зерно за кордон в достатніх обсягах через блокування поставок з боку Росії, то не зможуть дозволити собі нові посіви.

Як сказав виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин, вартість збіжжя в Україні може зрости восени, проте, у разі, якщо не вдасться продовжити "зернову угоду" з РФ, аграрії будуть змушені понижувати ціни на свою продукцію.

"Якщо зерновий коридор не буде працювати, то внутрішні ціни будуть рости повільніше. Але для наших аграріїв це буде біда, бо не зможуть продати свій урожай і забезпечити фінансування", - сказав він в ефірі телемарафону.

На думку експерта, поки що українці не відчувають зростання складової вартості пального у цінах продукції, адже це нівелюється сезонним здешевленням агропродукції.

"Транспортні видатки входять в торгівельну надбавку і займають не дуже великий обсяг. А враховуючи те, що ми зараз маємо сезонне подешевшання, то ми з вами це підняття цін на пальне не відчули", - пояснив Пендзин. Але додав, що восени ціни можуть поповзти вгору.

Зернова угода - новини

Як повідомляв УНІАН, 17 липня РФ заявила, що виходить із зернової угоди, яка гарантувала безпечне переправлення української аграрної продукції морем.

Кремль заявив, що всі судна, які йтимуть Чорним морем до українських портів, вважатимуться військовими кораблями, які можна атакувати.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запевнив, що продовжить вирішувати питання по деблокаді портів з президентом РФ Володимиром Путіним.

В серпні стало відомо, що США ведуть переговори з Туреччиною про розширення зернових маршрутів. Підтримуваний США план передбачає збільшення до жовтня здатності України експортувати 4 мільйони тонн зерна на місяць через річку Дунай.

Вас також можуть зацікавити новини: