У Європі злетіли ціни на газ / фото ua.depositphotos.com

Ціни на газ у Європі з кінця минулого тижня суттєво зросли на фоні війни Ізраїлю і ХАМАС, сягнувши рекордного за вісім місяців рівня. Ф'ючерси на хабі TTF у Нідерландах досягли 54 євро за мегават-годину (близько 600 доларів за тисячу кубометрів), коли ще тиждень тому мегават газу коштував 38 євро (423 долари за тисячу кубометрів), випливає з даних Intercontinental Exchange

Як повідомляє Bloomberg зростання цін блакитного палива спровоковане війною Ізраїлю та ХАМАС. Крім цього, на ціноутворення вплинула і руйнуванням на газопроводі між Фінляндією та Естонією.

"Цього тижня природний газ у Європі підскочив до найвищого рівня за вісім місяців, що було спричинено війною Ізраїлю та ХАМАС, потенційними ударами по ключових експортних підприємствах та вразливими місцями інфраструктури, включаючи витік у трубопроводі Балтійського моря, де була здійснена диверсія", - пише агентство.

Відео дня

Так, військові дії Ізраїлю та сектора Газа змусив Chevron закрити морське газове родовище, яке постачає ізраїльський газ до Єгипту, що може вплинути на експорт ЗПГ із цієї країни до Європи. А витік у трубі Балтійського моря посилив стурбованість щодо безпеки європейської інфраструктури.

Напад на Ізраїль та світові ціни

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС завдали з Сектора Гази масованого ракетного удару по Ізраїлю. 8 жовтня 2023 року Ізраїль офіційно перейшов у стан війни

Агресія ХАМАС проти Ізраїлю спровокувала хвилювання на ринку нафти й газу. Щонайменш, вже 9 жовтня світові ціни на нафту зросли на 5% після наймасштабнішої за останні десятиліття атаки палестинського угрупування на Ізраїль

10 жовтня стало відомо, що напад ХАМАС на Ізраїль посилив волатильність ціни на нафту. Нафта марки Brent з розрахунками в грудні впала на 0,5% до – 87,68 доларів за барель.

Того ж дня військові дії вплинули і на стабільність газового ринку. Постачання ізраїльського газу до Єгипту впали на 20%, оскільки безпекові проблеми призвели до закриття ключового морського родовища.

Вас також можуть зацікавити новини: